Menteri Menteri Bangang Di Kerajaan Muhyiddin | Malaysia News

Menteri Menteri Bangang di Kerajaan Muhyiddin

Menteri Menteri Bangang di Kerajaan Muhyiddin

Kuala Lumpur, MTN –  Inilah dia kerajaan yang merampas kuasa di tengah jalan. Bernafsu mahu memerintah, walaupun tidak mendapat sokongan rakyat. Bernafsu mahu memerintah walaupun kerajaannya dipenuhi dengan orang yang tidak cekap.

Ini fakta yang terbukti dari penampilan beberapa “Menteri Bangang” sepanjang dua minggu yang lalu. Menteri-menteri nyata tidak kompeten apabila dibandingkan dengan Menteri di era Pakatan Harapan.

Pertama, Menteri Air Suam Doktor Adham Baba, yang menasihatkan orang ramai supaya minum air suam untuk menghalang Covid19. Kenyataan yang dibuat oleh Adham kemudiannya ditentang oleh beberapa orang doktor dan pakar kesihatan kerana tidak mempunyai dasar saintifik dan berbahaya untuk kesihatan awam.

Kedua, Menteri Doraemon Rina Harun yang menghina kedudukan wanita dengan menempatkan perempuan sebagai kaum yang lemah dalam rumah tangga. Kementerian Rina juga mencadangkan supaya semua wanita di Malaysia menggunakan suara Doraemon (Rajah Kartun Jepun) apabila berbual dan mengajar pasangannya (suami).

Ketiga, Menteri Bangang Zuraida Kamaruddin, yang memakai sut medik lengkap ketika melakukan penyemburan cecair disinfektan ke beberapa tempat. Tindakan Zuraida benar-benar bodoh dan tidak langsung punya empati dengan pekerja kesihatan yang pada masa ini benar-benar memerlukan sut tersebut.

Ketiga-tiga orang di atas akhirnya memberi keyakinan bahawa Kabinet Pengkhianatan Nasional (PN) tidak terbina berdasarkan prinsip-prinsip profesionalisme dan prestasi. Para menteri dipilih hanya kerana pertimbangan politik. Muhyiddin menutup matanya terhadap latar belakang, kebolehan (kecekapan) dan profesionalisme kerja.

Jika ini berlaku, sebenarnya kita semua (rakyat Malaysia) tidak mempunyai banyak harapan terhadap kerajaan ini. Kerana, sedari awal, tidak ada usaha yang serius untuk memilih yang terbaik (sebagai Menteri) untuk memenuhi keperluan dan keperluan rakyat Malaysia.

Kerana ketidakcekapan ini, tidaklah mengejutkan bila isu Covid-19 tidak selesai. Walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah berkuatkuasa selama lebih dari dua minggu, jumlah kes positif Covid19 terus meningkat dan angka kematian terus bertambah.

Lebih daripada itu, PKP juga terus membawa masalah sosial. Peruncit tidak boleh menjual, petani tidak boleh menjual hasil pertanian, pemandu e-hailing tidak dapat meneruskan pekerjaan, dan sebagainya.

Sudah lengkap sememangnya nasib buruk rakyat Malaysia. Dengan kerajaan yang tidak sah, Menteri-menteri Bangang yang tidak boleh bekerja. Malah Perdana Menteri (Muhyiddin) juga tidak dapat berbuat apa-apa.

@RaheemArshavin

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply