Menyokong Pemimpin Yang Menegakkan Kedaulatan Undang-Undang, Anwar Mengingatkan Rakyat Malaysia | Malaysia News

Menyokong Pemimpin yang Menegakkan Kedaulatan Undang-Undang, Anwar Mengingatkan Rakyat Malaysia

Menyokong Pemimpin yang Menegakkan Kedaulatan Undang-Undang, Anwar Mengingatkan Rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR, 18 Mei – Dalam memilih untuk menyokong pemimpin tanpa mengira fahaman politik dan latar belakang kaum, orang itu mesti menghormati peraturan undang-undang terlebih dahulu, kata Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi.

Dalam sesi ceramah secara langsung di Facebook, Anwar mengatakan kedaulatan undang-undang mesti dihormati dan ini adalah prinsip yang ditegakkan oleh Pakatan Harapan (PH), sejauh dimulainya Pakatan Rakyat yang kini sudah tidak berfungsi.

“Kami di Pakatan Harapan sejak awal dan bahkan kembali ke Pakatan Rakyat hingga sekarang, selalu berusaha mempertahankan prinsip ini.

“Saya tidak peduli apa yang dikatakan oleh netizen, tetapi saya ingin menyatakan bahawa dalam politik, dalam pemerintahan, peraturan undang-undang ini harus dipatuhi.

“Ini terus berlaku dan itulah sebabnya kita melakukan gerakan Reformasi kerana mereka yang berkuasa menggunakan kawalan mereka untuk memperlekehkan mereka yang tidak berpihak kepada mereka sementara pencuri yang menyokong mereka dibersihkan,” katanya semalam.

Anwar mengatakan ada dua undang-undang untuk borjuasi dan korporat sementara rakyat biasa terus menjadi mangsa.

Dia menegaskan bahawa dia memperhatikan pembaharuan yang dilaksanakan oleh Ketua Hakim Negara Malaysia tetapi itu memerlukan sokongan sistem politik seluruh negara.

“Itulah yang kami maksudkan dengan peralihan kuasa. Tidak kembali kepada kekuatan lama, tidak tunduk pada cara lama rasuah dan kronisme. Kita melihat para pemimpin memperkaya diri dengan anak-anak mereka. Bagaimana?

“Tidak mungkin orang Malaysia, orang Melayu Islam, datang dengan sistem yang lebih mengutamakan rakyat? Inilah yang saya maksudkan ketika saya merumuskan makna apa yang ingin kita capai dalam PH, ”katanya.

Oleh itu, katanya, dia selalu mengingatkan rakan-rakannya dalam PKR dan rakan-rakan gabungan dalam PH agar tidak mengorbankan idealisme dan prinsip mereka demi kuasa.

Walaupun tidak menyebut namanya, Anwar juga mengatakan bahawa dia diberitahu mengenai individu yang keluar dari PKR demi idealisme, yang dipercayai merujuk kepada beberapa pembelot PKR yang berpihak kepada bekas timbalan presiden Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang berpaling tadah kepada Perikatan Nasional (PN).

PN secara rasmi menjadi kerajaan baru ketika Tan Sri Muhyiddin Yassin mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan Malaysia pada bulan Mac, berikutan pergolakan politik selama seminggu yang menyaksikan kejatuhan kerajaan PH.

PN terdiri daripada gabungan Barisan Nasional (BN) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS), dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia, PAS, Parti Bersatu Sabah dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR).

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply