Mimpi Buruk Kerajaan Muhyiddin Hadapi Covid-19 Di Bulan April | Malaysia News

Mimpi Buruk Kerajaan Muhyiddin Hadapi Covid-19 di Bulan April

Mimpi Buruk Kerajaan Muhyiddin Hadapi Covid-19 di Bulan April

Kuala Lumpur, MTN – Virus Covid-19, yang belum ditemui vaksin atau penawarnya, akan menjadi masalah utama bagi semua negara. Sudah tentu Malaysia juga turut tidak terkecuali.

Jika kita merujuk kepada dasar perintah kawalan pergerakan (Lockdown) yang diambil oleh kerajaan, penularan dan jangkitan kes Covid-19 akan dijangka menurun. Malangnya ramalan ini (disebabkan keadaannya tidak seperti yang diramalkan) sudah boleh kita lupakan.

Jika kita melihat kepada Wuhan, langkah Lockdown berjaya mengawal kadar Covid-19, tetapi sebaliknya apabila merujuk kepada Itali, Lockdown tidak berjaya mengawal penyebaran Covid-19.

Saya ada meminta jasa baik seorang sahabat yang merupakan penganalisis kesihatan untuk meramalkan sejauh mana perkembangan Covid-19 (Berdasarkan statistik harian mengenai perkembangan kes Covid-19) akan datang. Hasilnya nyata sangat mengejutkan.

Menggunakan analisis kuantitatif, klimaks Covid-19 dijangka berlaku pada 11-17 April. Dan, dalam tempoh itu, akan ada dua kemungkinan.

Pertama, kemungkinan baik (11 April). Jumlah kes Covid-19 dijangka tidak akan melebihi 4,000 orang.

Sebaliknya, kemungkinan senario paling teruk (April 17). Jumlah kes Covid-19 dijangka meningkat melibatkan 9,000 orang.

Mengikut sumber ini, unjuran kedua-duanya akan sangat bergantung kepada kemajuan kes pada awal April atau keberkesanan keputusan lockdown fasa pertama ini. Sekiranya ia berkesan, maka ia sepatutnya menjadi hasil terbaik.

Atas sebab ini, menjadi penting bagi kita untuk mengingatkan Kerajaan Muhyiddin supaya bekerja keras menangani wabak Covid-19. Kini, bukan masa untuk Muhyiddin memikirkan langkah politiknya sendiri (mengawal Perpaduan dan memaksa anggota Parlimen PKR untuk bergerak). Kerana, nasib 20 juta rakyat Malaysia benar-benar dalam keadaan yang terancam.

Anda mesti bertanggungjawab, Muhyiddin!

=======================================================================

@RaheemArshavin

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply