Patriot Menuntut Permohonan Maaf Daripada Muhyiddin Yassin Dan Hadi Awang Kerana 'khianat' Menolak Nasihat Agong | Malaysia News

Patriot menuntut permohonan maaf daripada Muhyiddin Yassin dan Hadi Awang kerana ‘khianat’ menolak nasihat Agong

Datuk Mohamed Arshad Raji - Presiden Persatuan Patriot Negara

Patriot menuntut permohonan maaf daripada Muhyiddin Yassin dan Hadi Awang kerana ‘khianat’ menolak nasihat Agong

Sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang mewakili pesara anggota tentera, Persatuan Patriot Nasional (Patriot), menuntut permohonan maaf secara terbuka daripada pemimpin Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana “berkhianat” dalam menentang nasihat Yang di-Pertuan Agong untuk membentuk kerajaan perpaduan.

Dalam satu kenyataan, Presiden Patriot Datuk Mohamed Arshad Raji berkata pendirian awam Muhyiddin mengenai perkara itu menjejaskan sistem raja berperlembagaan negara dan menetapkan “precedent yang sangat, sangat berbahaya.”

Arshad berkata Patriot mengambil sikap yang sangat serius terhadap ahli politik yang menentang percubaan raja untuk memastikan kerajaan baharu dapat dibentuk demi kepentingan negara dan orang ramai.

“Khususnya, penolakan Tan Sri Muhyiddin secara terang-terangan dan terbuka terhadap cadangan Baginda untuk bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) ke arah kerajaan perpaduan adalah khianat,” kata Arshad.

“Beliau secara tidak bertanggungjawab telah membuat contoh dan Patriot – yang anggotanya telah berkhidmat dengan Seri Paduka sebagai anggota pasukan keselamatan negara – tidak akan bertolak ansur dengan kedudukan berbahaya yang telah diambil oleh Muhyiddin ini.”

Semalam, Muhyiddin memberitahu pemberita bahawa PN telah menolak cadangan Agong untuk kerajaan perpaduan yang dianggotai oleh gabungan itu dan PH.

Muhyiddin berkata baginda membuat cadangan itu semasa hadirat mereka, yang turut dihadiri Ketua PH Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Cadangan Agong itu dilaporkan disebabkan dokumen yang ditandatangani tidak mencukupi yang menunjukkan sokongan ahli Parlimen sama ada kepada Muhyiddin atau Anwar.

Bagaimanapun, Muhyiddin mendakwa PN memperoleh lebih daripada jumlah dokumen yang diperlukan yang diminta oleh Istana Negara.

Sebagai tindak balas, Arshad berkata Patriot berdiri di samping raja dan menghormati kedudukan yang diambil oleh Anwar selepas sambutan “bijak dan berhemat” terhadap aspirasi Agong untuk negara.

“Kami dengan tegas mengingatkan Muhyiddin dan rakan senegaranya bahawa sekiranya PH yang bertindak melulu seperti PN, Anwar akan segera dipanggil ‘penderhaka’ (pengkhianat) dan neraka akan terlepas di jalanan,” kata Arshad.

“Patriot menuntut permohonan maaf secara terbuka segera daripada Muhyiddin (dan presiden PAS yang mengiringinya) kerana berterus-terang kepada media bahawa mereka tidak akan mematuhi nasihat Baginda.” [TV]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply