Perutusan Khas Muhyiddin: Rakyat Malaysia Tiada Dibagi Solusi! | Malaysia News

Perutusan Khas Muhyiddin: Rakyat Malaysia Tiada Dibagi Solusi!

Perutusan Khas Muhyiddin: Rakyat Malaysia Tiada Dibagi Solusi!

PERUTUSAN

YAB TAN SRI MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
PERDANA MENTERI

18 Mac 2020

Assalamuálaikum wa rahmatullahi wa barakatuh dan salam sejahtera.

Saudara-saudari rakyat Malaysia yang saya hormati.

Pada malam ini, saya sekali lagi berdiri di hadapan saudara-saudari  sekalian untuk memaklumkan status terkini wabak COVID 19 di negara  kita. Hari ini terdapat 117 kes jangkitan baharu yang menjadikan jumlah  keseluruhan kes positif COVID 19 sebanyak 790.

Ini bukanlah perkembangan yang menggembirakan kita. Langkahlangkah  tegas perlu terus diambil untuk membendung wabak ini daripada terus  merebak.

Kerana itulah kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan yang  mula berkuatkuasa pada hari ini.

Saya ingin menjelaskan tujuan kerajaan melaksanakan perintah ini.  Kenapa sekolah, universiti dan sebahagian pejabat, premis perniagaan  dan kilang ditutup.

Tujuannya ialah supaya saudara-saudari tidak perlu bergerak ke sana  sini. Saudara-saudari tidak perlu bersesak-sesak dalam LRT, MRT atau  bas untuk ke tempat kerja. Tidak perlu bersesak di kantin atau kedai makan di waktu rehat tengahari. Anak-anak tidak perlu pergi ke sekolah,  tidak perlu mengikuti aktiviti sukan dan lain-lain yang boleh mendedahkan  mereka kepada jangkitan virus COVID-19.

Selama tempoh dua minggu ini, saudara-saudari dan anak-anak hanya  perlu berada di rumah. Just stay at home. Luangkan masa bersama anak,  isteri dan ahli keluarga. Tidak perlu keluar ke mana-mana. Dengan cara  ini saudara-saudari terhindar daripada jangkitan COVID 19 dan penularan  wabak ini insyaAllah dapat dibendung. Inilah tujuan sebenar Perintah  Kawalan Pergerakan dilaksanakan oleh kerajaan.

Tujuannya bukan untuk membolehkan saudara-saudari balik ke kampung,  memenuhi jemputan kenduri, membeli belah di pasaraya, bersiar-siar di  taman atau bercuti di tempat peranginan. Bukan. Tujuannya ialah supaya  saudara-saudari duduk di rumah. Stay at home and protect yourself and  your family.

Saya sebutkan perkara ini kerana semalam ramai yang balik ke kampung.  Saya lihat lebuhraya sesak dengan kenderaan menuju ke arah utara,  selatan dan timur. Stesen bas juga sesak dengan orang ramai yang ingin  pulang ke kampung.

Saya ingin merayu kepada saudara-saudari. Tolonglah. Stay put where  you are. Yang ada di Kuala Lumpur, duduklah di Kuala Lumpur. Yang ada  di Johor Bahru duduklah di Johor Bahru. Yang ada di Pulau Pinang,  duduklah di Pulau Pinang. Kalau anda merancang untuk pulang ke  kampung, batalkanlah dahulu niat itu. Saya minta tolong untuk tempoh  dua minggu ini sahaja.

Kenapa? Kerana kita hendak putuskan rantaian jangkitan. We want to  break the chain of infection. Supaya jumlah orang yang dijangkiti wabak  COVID-19 ini dapat dikurangkan.

Kenapa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini selama dua minggu?  Ini kerana COVID 19 mempunyai hayat inkubasi (incubation) dua minggu.   Terdapat kes di mana simptom hanya muncul selepas itu. Kerajaan  berharap selepas habis tempoh dua minggu, mereka yang mempunyai  simptom berjaya diasingkan untuk diberikan rawatan, menjadikan  Malaysia bebas dari COVID-19.

Jika dalam tempoh ini kita belum berjaya sepenuhnya, Kerajaan mungkin  terpaksa melanjutkan tempoh Perintah Kawalan. Oleh itu, adalah penting  bagi kita semua untuk mengasingkan diri dan keluarga dari terdedah  kepada virus COVID-19 dengan berada di rumah.

Saudara-saudari,

Virus ini berjangkit dari manusia ke manusia menerusi sentuhan. Kalau  saudari-saudari bergerak ke sana-sini, apatah lagi bersesak di tempat  awam, kemungkinan untuk bersentuhan adalah tinggi.

Kerana itu kerajaan mengisytiharkan penutupan sekolah supaya  anakanak kita tidak perlu pergi ke sekolah. Jadi mereka tidak akan  bersentuhan dengan rakan-rakan yang mungkin membawa virus  COVID19. Saudara-saudari juga tidak perlu ke tempat kerja supaya  saudarasaudari tidak bersentuhan dengan orang lain yang mungkin  membawa virus ini. Inilah tujuannya.

Tetapi jika saudara-saudari masih bergerak ke sana sini, kemungkinan  saudara-saudari bersentuhan dengan orang lain dan mendapat jangkitan  wabak ini adalah tinggi.

Jadi, tolonglah. Saya merayu sekali lagi. Duduklah diam-diam di rumah.   Stay at home and protect yourself and your family.

Saudara-saudari mungkin bertanya. Kalau duduk di rumah sahaja,  bagaimana dengan keperluan harian? Bolehkah pergi ke pasar? Atau kedai makan?

Jawapannya boleh. Pasar masih dibuka. Tetapi amalkan penjagaan  kesihatan yang rapi. Elakkan bersentuhan dengan cara menjarakkan diri  anda daripada orang lain dan sentiasa bersihkan diri. Basuh tangan  dengan menggunakan sabun atau hand sanitizer. Kalau boleh mandi  dengan lebih kerap supaya badan sentiasa bersih.

Kedai makan juga dibuka. Tetapi untuk mengelakkan risiko jangkitan,  saudara-saudari tidak dibenarkan makan di kedai. Pesan makanan,  bungkus dan bawa balik ke rumah. Atau lebih baik gunakan perkhidmatan  penghantaran makanan ke rumah atau home food delivery service.  Dengan cara ini, saudara-saudari tidak perlu keluar dari rumah untuk  membeli makanan.

Jangan pula gunakan peluang dua minggu ini untuk lepak di kedai  mamak. Jangan saudara-saudari. Ini akan meningkatkan risiko jangkitan.  Elakkan melepak dengan kawan-kawan di restoran, di kopitiam, di pusat hiburan atau di mana-mana tempat yang boleh mendedahkan  saudarasaudari kepada jangkitan wabak COVID-19.

Di kampung-kampung saya tahu ini musim kenduri kahwin. Maklumlah  cuti sekolah. Saya ingin mengingatkan saudara-saudari, termasuk dalam  Perintah Kawalan Pergerakan ini ialah perhimpunan ramai, antaranya  kenduri kahwin.

Jadi, kepada ibu-bapa pengantin saya minta tolong sangat-sangat  batalkan kenduri. Akad nikah boleh dibuat, tetapi majlis kenduri jangan  buat dulu. Tangguhkanlah. Apabila keadaan telah bertambah baik,  buatlah kenduri untuk anak kesayangan.

Saya fikir anak tuan-tuan dan saudara-mara yang dijemput hadir faham  masalah besar yang sedang kita hadapi ini. Jangan malu, jangan segan.  Beritahulah tetamu yang telah dijemput bahawa kenduri kahwin yang  dirancang terpaksa dibatalkan kerana masalah COVID 19. Saya percaya  mereka akan berterima kasih kepada tuan-tuan kerana prihatin tentang  kesihatan para tetamu.

Ini adalah antara perkara-perkara yang mungkin dianggap kecil, tetapi  amat penting untuk dilakukan.

Prinsipnya mudah sahaja. Dalam tempoh dua minggu ini, duduklah  diamdiam di rumah. Stay at home.

Nampak mudah dan remeh. Tetapi sebenarnya inilah perkara penting  yang saudara-saudari mesti lakukan untuk bersama-sama membendung  penularan wabak COVID-19 di negara kita.

Sebagai Perdana Menteri, saya ada tanggungjawab besar untuk  menangani krisis yang sedang melanda negara kita. Tetapi saya tidak  mungkin dapat melaksanakan tugas ini bersendirian. Saya memerlukan  sokongan anda semua.

Saya memerlukan sokongan para doktor, jururawat, polis, semua  penjawat awam, pekerja swasta, pelajar universiti dan saudara-saudari  sekalian untuk membendung wabak COVID-19 daripada menular di  negara kita.

InsyaAllah, berkat sokongan, kebersamaan dan kesabaran kita semua,  saya berdoa mudah-mudahan kita akan berjaya mengatasi krisis ini.

Wabillahi al-taufiq wal hidayah wassalamuálaikum warahmatullahi wa 
barakatuh.

Facebook Comments

Leave a Reply