Pilihan Raya Kecil Semenyih: Pertempuran Antara Mahathir Dan Muhyiddin | Malaysia News

Pilihan raya kecil Semenyih: Pertempuran antara Mahathir dan Muhyiddin

Pilihan raya kecil Semenyih: Pertempuran antara Mahathir dan Muhyiddin

Sebenarnya, Aiman ​​tidak sepatutnya bertanding di pilihan raya kecil Semenyih. Tun Dr Mahathir Mohamad telah menjanjikan kerusi itu kepada orang lain, seseorang yang telah menyumbang banyak wang kepada parti semasa pilihan raya umum lalu atau GE14. Bab ini mempunyai lebih kurang 'membeli' kerusi Semenyih.

Pilihan raya kecil Semenyih adalah medan pertempuran antara Mahathir dan Muhyiddin

Pilihan raya kecil Semenyih lebih daripada sekadar pilihan raya kecil. Ia merupakan landasan ujian bagi kerjasama Umno-PAS untuk melihat apakah ia benar-benar berfungsi selepas pilihan raya kecil Cameron Highlands yang berjaya. Lagipun, satu menelan tidak membuat musim panas, jadi mereka perlu membuktikan kerjasama Umno-PAS bekerja dengan memenangi pilihan raya kecil kedua.

Dan inilah yang menjejaskan Pakatan Harapan. Mereka tahu bahawa Umno dan PAS menguasai kira-kira 35% undi Melayu masing-masing dan sekiranya Umno dan PAS bekerjasama maka mereka akan menguasai sekurang-kurangnya 70% undi, dan mungkin sehingga 75%.

Itulah sebabnya Pakatan Harapan sedang berusaha keras mendiskreditkan PAS dengan cerita cek dan pita rekod bernilai RM90 juta. Mereka mahu kerjasama Umno-PAS gagal. Tetapi kempen Pakatan Harapan untuk mengecewakan PAS seolah-olah telah gagal walaupun semua yang mereka lakukan.

Menurut laporan perisikan, Pakatan Harapan atau PPBM mungkin kehilangan pilihan raya kecil Semenyih. Malah, calon PPBM sendiri, Muhammad Aiman ​​Zainali, mengadu tentang sabotaged (LIHAT LAPORAN BAWAH STAR DI BAWAH). Apa yang tidak disebutkan Aiman ​​ialah sabotaj adalah dalaman, dilakukan oleh mereka dari pihaknya sendiri.

Aiman ​​PPBM bukan pilihan kandidat Mahathir

Sebenarnya, Aiman ​​tidak sepatutnya bertanding di pilihan raya kecil Semenyih. Tun Dr Mahathir Mohamad telah menjanjikan kerusi itu kepada orang lain, seseorang yang telah menyumbang banyak wang kepada parti semasa pilihan raya umum lalu atau GE14. Bab ini mempunyai lebih kurang ‘membeli’ kerusi Semenyih.

Tetapi kemudian Muhyiddin Yassin menewaskan calon Mahathir dan menggantikannya dengan babak Aiman ​​ini. Oleh itu, terdapat beberapa di dalam PPBM dan Pakatan Harapan sendiri yang mahu Aiman ​​kehilangan pilihan raya kecil untuk mengajar Muhyiddin sebagai pengajaran.

Muhyiddin dan Mahathir sudah lama bertanding. Muhyiddin mahu melihat Anwar Ibrahim mengambil alih sebagai Perdana Menteri secepat mungkin dan tidak menunggu sehingga selepas Mei 2020 kerana itu adalah 15 bulan dari sekarang dan dalam masa 15 bulan banyak perkara boleh berlaku.

Semenyih berada dalam kekacauan. Ini bukan Umno berbanding PPBM. Ini adalah Team Mahathir berbanding Team Anwar. Dan Team Anwar bererti Muhyiddin juga. Oleh itu jika Aiman ​​kalah maka Team Anwar kalah juga. Dan itulah yang dipertaruhkan di sini, yang mana baik untuk Umno-PAS.

Pakatan Aiman ​​kecewa kerana sabotaj kempen yang didakwa

Calon Pakatan Harapan dalam pilihan raya kecil Semenyih, Muhammad Aiman ​​Zainali, telah menafikan tindakan oleh individu yang tidak diketahui yang didakwa cuba menggagalkan kempennya dengan tawaran beli undian dan risalah radang.

Beliau berkata beliau sedih dengan insiden pada hari Isnin (18 Feb) apabila orang ramai dilaporkan menunggu di pasar pagi untuk menerima angpow, didakwa dari Pakatan dan ketua kampung.

Difahamkan bahawa anggota orang ramai telah memberikan butiran MyKad mereka kepada individu yang tidak dikenali untuk menerima pemberian itu.

Pakatan sejak itu menganggap insiden itu sebagai penipuan dan merancang untuk membuat laporan polis di sekitar pukul 9 pagi Khamis (21 Feb).

Kempen itu terus dicemari oleh penemuan risalah radang dan sepanduk yang memaparkan skandal sekitar bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Bagaimanapun, ketua maklumat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Sallehudin Amiruddin, yang mengiringi Muhammad Aiman ​​dalam jejak kempennya Rabu (20 Feb), menafikan bahawa bahan itu adalah dari ruang operasi utama Pakatan di pilihan raya kecil Semenyih.

Muhammad Aiman, yang berdiri dalam pilihan raya buat kali pertama, percaya kejadian itu berlaku kerana sabotaj tetapi tidak tahu siapa yang berada di belakang perbuatan itu.

“Apa yang boleh kita harapkan adalah pertarungan yang bersih dan kita akan mengambil tindakan selanjutnya terhadap individu itu,” katanya, sambil menambah bahawa dia melihat insiden itu sebagai satu cabaran yang harus diatasi ketika bertanding dalam pilihan raya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply