Projek Bandar Malaysia Bernilai RM140 Bilion Secara Rasmi Dihidupkan Semula | Malaysia News

Projek Bandar Malaysia Bernilai RM140 Bilion Secara Rasmi Dihidupkan Semula

Projek Bandar Malaysia Bernilai RM140 Bilion Secara Rasmi Dihidupkan Semula

PUTRAJAYA: Bandar Malaysia, pembangunan RM140 bilion yang terhenti di Jalan Sungai Besi di Kuala Lumpur, secara rasmi dihidupkan semula pada majlis menandatangani perjanjian di sini hari ini.

Perjanjian untuk membangunkan projek itu telah ditandatangani antara TRX City Sdn Bhd (TRXC) dan IWH CREC Sdn Bhd (IWH-CREC).

Menyaksikan peristiwa itu ialah Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang mengatakan bahawa Bandar Malaysia akan memberi impak yang besar kepada ekonomi Malaysia, kerana ia akan menjadi magnet bagi multinasional global yang berdampak tinggi.

Dr Mahathir menambah bahawa projek yang akan mengambil masa lebih 20 tahun untuk disiapkan, akan membentuk arah perkembangan Kuala Lumpur dalam beberapa dekad akan datang.

Perdana Menteri juga menekankan bahawa Bandar Malaysia adalah bukti kepada kemampuan Malaysia dan China untuk bekerjasama demi kebaikan rakyat.

Turut hadir pada majlis menandatangani ialah Menteri Kewangan Lim Guan Eng, Duta Besar Luar Biasa dan Mutlak China ke Malaysia Bai Tian, ​​dan Presiden China Railway Group Ltd Chen Yun.

Lim berkata Bandar Malaysia, yang mempunyai Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM140 bilion, akan menjadi pembangunan bercampur dan berorientasikan transit.

Beliau menambah bahawa gergasi e-dagang Alibaba dan syarikat telekomunikasi Huawei telah menunjukkan minat dalam membuka pusat serantau mereka dalam pembangunan.

Pembangunan Bandar Malaysia dikembalikan semula oleh kerajaan Pakatan Harapan berikutan mesyuarat Kabinet pada April 2019 selepas ia memutuskan bahawa projek itu akan mempunyai kesan positif terhadap ekonomi, dan membantu menarik pelaburan asing.

Tidak lama selepas itu, IWH-CREC menunjukkan komitmennya terhadap pembangunan menerusi penandatanganan Perjanjian Reinstatement Bandar Malaysia Perjanjian Rangka Kerja Bandar Malaysia.

Bandar Malaysia merupakan kawasan pembangunan terbesar di tengah-tengah Kuala Lumpur. Ia terletak di tapak Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia di Jalan Sungai Besi.

TRXC adalah anak syarikat milik penuh Kementerian Kewangan (Inc), manakala IWH-CREC adalah konsortium yang terdiri daripada Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan China Railway Engineering Corp (M) Sdn Bhd (CRECM).

IWH-CREC memperoleh 60 peratus pegangan ekuiti dalam Bandar Malaysia Sdn Bhd (BMSB), pemaju induk projek, dari TRXC syarikat induknya.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, syarikat-syarikat mengatakan bahawa bayaran oleh IWH-CREC untuk kepentingan 60 peratus telah berlabuh di tanah Bandar Malaysia, bernilai RM12.35 bilion.

Dalam perjanjian yang dibangkitkan semula, terma pembayaran berperingkat telah dipendekkan dan dipercepat dari tujuh tahun asal hingga tiga tahun untuk kepentingan kerajaan.

Sebagai tambahan kepada deposit asal sebanyak RM741 juta, IWH-CREC juga akan membayar tambahan RM500 juta sebagai bayaran pendahuluan

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply