Presiden: B40 Dan M40 Menjadi Isu Kos Hidup Kongres Cuepacs | Malaysia News

Presiden: B40 dan M40 Menjadi Isu Kos Hidup Kongres Cuepacs

Presiden: B40 dan M40 Menjadi Isu Kos Hidup Kongres Cuepacs

Kuala Lumpur – Isu kos hidup untuk rakyat berpendapatan rendah (B40) dan berpendapatan sederhana (M40) dijangka menjadi tumpuan perdebatan pada Konvensyen Kongres ke-28 Kesatuan Sekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) dari hari ini hingga 19 Disember.

Menjawab soalan ini, Presiden Cuepacs Datuk Azih Muda berkata terdapat beberapa cadangan lain yang akan dibincangkan secara khusus mengenai kesan ekonomi yang dihadapi oleh ahli. Menurutnya, semua orang merasakan kesan kenaikan kos sara hidup, terutama bagi kumpulan ini.

“Kos hidup juga termasuk keperluan harian di rumah, kos makanan dan minuman, kos pendidikan dan sebagainya. Sesetengah cadangan untuk dibahaskan berkaitan dengan dasar gaji awal, sistem imbuhan, manfaat dan imbuhan, dan kemudahan yang mesti dinikmati oleh penjawat awam, “katanya, Selasa (12/17).

“Dalam keadaan ekonomi semasa, sudah tentu, masalah upah adalah topik utama,” katanya.

Beliau menambah bahawa ia adalah tanggungjawab Cuepac untuk memastikan bahawa kepentingan ahli dikekalkan. “Di samping memberi tumpuan kepada penentuan kepimpinan tertinggi Cuepacs, pelbagai perkara masih perlu diperjuangkan, terutama kos hidup bagi anggota Cuepac dari B40 dan M40,” katanya.

Di samping itu, menurutnya, konvensyen akan membentangkan kerja dalam masa tiga tahun tanpa masalah. “Kami akan mengesahkan setiap tugasan yang dijalankan dan kami akan membincangkan dan membahaskan cadangan yang akan diperluaskan kepada kerajaan,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply