Rajendran Disebutkan Terdapat Perbincangan PKR Dan Bersatu Untuk Menubuhkan Kerajaan Negeri Baru | Malaysia News
Notice: sanitize_url is deprecated since version 2.8.0! Use esc_url_raw() instead. in /home/kulf6423/public_html/malaysiatopnews.com/wp-includes/functions.php on line 4652

Rajendran Disebutkan Terdapat Perbincangan PKR dan Bersatu untuk Menubuhkan Kerajaan Negeri Baru

Kuala Lumpur, MTN – Pemimpin PKR Melaka mendakwa bahawa Melaka mungkin merupakan negara pertama yang membentuk kerajaan gabungan baru Pakatan Nasional.

Tuduhan itu dibuat di tengah-tengah dakwaan oleh Umno, PAS dan beberapa pemimpin PKR bahawa mereka meminta sokongan parlimen untuk membentuk kerajaan baru dan mengekalkan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad buat kali pertama.

Pengarah Komunikasi PKR Melaka G Rajendran mendakwa terdapat perbincangan antara beberapa PKR dan United untuk menubuhkan kerajaan negeri baru dengan Umno.

“Saya boleh mengesahkan bahawa terdapat perbincangan antara beberapa PKR dan pemimpin Amerika untuk menggantikan ketua menteri Adly Zahari (Amanah) yang digantikan oleh salah satu negara exco,” katanya dipetik dari Malaysiakini.

“Saya juga mendengar bahawa mereka sedang berbincang dengan Umno untuk membentuk kerajaan negeri baru yang dikenali sebagai Pakatan Kebangsaan,” katanya.

Pakatan kebangsaan bukan nama gabungan rasmi, ia dilabel sebagai sebahagian daripada gabungan parti Pakatan Harapan dengan BN dan PAS.

Masalah Pakatan Rakyat timbul sejurus selepas bekas ahli Majlis Tertinggi Umno Lokman Noor Adam mendedahkan bahawa presiden parti itu, Dr Ahmad Zahid Hamidi, meminta sokongan untuk kerjasama Mahathir.

“Koalisi Perikatan Nasional baru dibesarkan di peringkat kebangsaan, tetapi telah dibincangkan di Melaka sejak Oktober lalu. Jadi saya menganggarkan Melaka mungkin negara koalisi baru yang pertama wujud.

“Saya telah mendengar bahawa ada dua perkara yang masih belum dapat diselesaikan, Pertama, Umno dikatakan meminta jawatan menteri jika Tentera Nasional dapat dibentuk, ini tidak disukai oleh pemimpin PKR dan United yang sedang berbincang,” katanya.

“Kedua, para pemimpin (PKR dan United) masih menunggu arahan lanjut daripada pemimpin tertinggi dari peringkat kebangsaan,” katanya.

Pada masa ini, PH Melaka mentadbir kerajaan negeri dengan 15 kerusi negeri berbanding hanya 13 BN.

Daripada 15 kerusi DUN yang dimenangi PH, lapan memenangi DAP, tiga PKR dan Amanah dan United telah memenangi dua kerusi negeri terakhir dalam PRU14 lalu.

Facebook Comments