Ronaldo Dibayar RM845 Juta Sebagai Duta Nike | Malaysia News

Ronaldo dibayar RM845 juta sebagai duta Nike

Ronaldo dibayar RM845 juta sebagai duta Nike

London, MTN – Cristiano Ronaldo adalah antara individu yang paling laris dalam pasaran dunia.

Menurut kontrak yang dibocorkan, Ronaldo dibayar 147 juta pound (RM845 juta) sebagai duta Nike dan sudah menyarung jenama itu sejak beraksi bersama Manchester United.

Pemain itu menerima 14.7 juta pound (RM84.5 juta) setiap tahun selepas penyerang Juventus itu menandatangani kontrak 10 tahun pada September 2016 antara Nike dan Polaris Sports Limited yang memiliki hak pemasaran antarabangsa pemain itu.

Seperti yang didedahkan oleh Football Leaks, itu hanyalah kadar asas – bonus seperti memenangi Ballon d’Or dan pendapatannya daripada Nike adalah lebih tinggi.

Difahamkan, dia dibayar 18.3 juta pound (RM105 juta) pada 2016 dan 2017 termasuklah bonus 3.6 juta pound (RM20 juta) selepas menjadi pemain terbaik dunia.

Ditambah dengan rundingan komersil Ronaldo yang lain seperti lapangan terbang yang dinamakan sempena namanya di Madeira dan jenama fesyen CR7 – pendapatannya begitu lumayan.

Itu tidak termasuk gajinya sebagai pemain bola sepak apabila dipercayai dia memperoleh 850,000 pound (RM4.8 juta) seminggu di Juventus iaitu 44 juta pound (RM253 juta) setahun.

Polaris Sport Limited tidak menjawab pertanyaan Football Leaks, begitu juga ejen Ronaldo, Jorge Mendes dan agensinya, Gestifute sementara Nike memaklumkan “kami tidak memberi komen mengenai kontrak dengan atlet.”

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply