Rosmah Mohon Untuk Menggantung Prosiding Bicara AMLA | Malaysia News

Rosmah mohon untuk menggantung prosiding bicara AMLA

Rosmah Mansor - Najib Razak

Rosmah mohon untuk menggantung prosiding bicara AMLA

Datin Seri Rosmah Mansor memfailkan permohonan untuk menggantung prosiding perbicaraan kes pengubahan wang haram (AMLA) dan gagal mengisytiharkan pendapatan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dihadapinya yang dijadualkan bermula Rabu ini.

Rosmah, 69, selaku pemohon memfailkan notis usul itu menerusi Tetuan Geethan Ram di Mahkamah Tinggi di sini dengan menamakan pendakwa raya sebagai responden. Peguam Datuk Geethan Ram Vincent ketika dihubungi pemberita mengesahkan perkara itu.

Hasil semakan sistem mahkamah, permohonan tersebut ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan, Rabu ini.

Dalam notis usul itu, Rosmah memohon perintah bahawa kesemua prosiding dalam kes terbabit digantung sehingga rayuan berhubung keputusan Hakim Mohamed Zaini yang menolak permohonan Rosmah supaya beliau menarik diri daripada mendengar kes berkenaan, didengar dan diputuskan oleh Mahkamah Rayuan.

Rayuan berkenaan ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan pada 23 Mac ini.

Sementara itu, menerusi afidavit yang difailkan bersama notis usul itu, Rosmah antara lain mendakwa jika Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa Hakim Mohamed Zaini bukan hakim yang sesuai untuk mendengar kes terhadapnya, maka perbicaraan kes berkenaan akan menjadi sia-sia, sekiranya perbicaraan telah berjalan.

Dakwa Rosmah, sekiranya perbicaraan kes itu diteruskan, ia akan melanggar hak asasinya di mana beliau akan mengalami kemudaratan yang tidak boleh diperbetulkan jika perbicaraan tersebut diisytiharkan terbatal kelak.

Pada 14 Dis lepas, Hakim Mohamed Zaini menolak permohonan Rosmah supaya beliau menarik diri daripada mendengar kes pengubahan wang haram dan gagal mengisytiharkan cukai yang dihadapinya dan menetapkan perbicaraan bermula pada 12 Jan ini.

Pada 2 Nov lepas, Rosmah memfailkan permohonan supaya Hakim Mohamed Zaini menarik diri daripada mendengar kes pengubahan wang haram dan gagal mengisytiharkan pendapatan LHDN atas alasan keterangan dan eksibit telah dikemukakan di mahkamah dalam perbicaraan kes solar yang dihadapinya dan dibicarakan di hadapan hakim sama (Mohamed Zaini) secara langsung atau tidak langsung boleh mempengaruhi hakim itu dalam kes pengubahan wang haram tersebut.

Rosmah berdepan 12 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM7,097,750, serta lima pertuduhan gagal menyerahkan penyata pendapatan kepada LHDN.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Affin Bank Berhad, Cawangan Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang di sini, antara 4 Dis 2013 dan 8 Jun 2017 dan di LHDN, Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, di sini dari 1 Mei 2014 hingga 1 Mei 2018.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply