SEMUA BERI SOKONGAN, HARAP TUN M LEBIH LAMA JADI PM | Malaysia News

SEMUA BERI SOKONGAN, HARAP TUN M LEBIH LAMA JADI PM

SEMUA BERI SOKONGAN, HARAP TUN M LEBIH LAMA JADI PM

SEMUA BERI SOKONGAN, HARAP TUN M LEBIH LAMA JADI PM & DOAKAN PANJANG USIA, TAPI SEBENARNYA…

Satu demi satu kelompok dalam pembangkang tampil kebelakangan ini dengan kenyataan mahu Tun Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri lebih lama daripada yang sepatutnya.

Sebelum ini Pas hadir dengan surat sokongan untuk mempertahankan Tun Mahathir jika ada sebarang usul undi tidak percaya hendak dikemukakan terhadapnya.

Dalam waktu yang sama, Pas secara terbuka berharap Tun Mahathir akan terus memimpin negara ini sehingga PRU15 akan datang.

Terbaru, Tengku Razaleigh Hamzah yang pernah bermusuh dengam Tun Mahathir juga turut mendoakan agar Perdana Menteri sentiasa diberikan kesihatan yang baik serta dipanjangkan usianya.

Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO itu berkata, jika berlaku sesuatu kepada Tun Mahathir dalam waktu terdekat ini, negara pasti akan huru-hara jadinya.

Dua sebab yang diberikan yang menyebabkan berlakunya huru-hara menurut Ku Li ialah kerana wujudnya pergelutan dalaman dalam PH serta serta kedudukan DAP yang menguasai beberapa kementerian penting sekarang ini.

Oleh sebab itu, kata Ku Li, banyak orang berdoa supaya Tun Mahathir terus sihat dan dipanjangkan usianya.

Ehh..ehh..betulkah semua ini?

Kenapa tiba-tiba begitu ramai yang mahukan Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri lebih lama, siap dengan mendoakan kesihatannya sekali?

Jujur dan ikhlaskah mereka ini?

Realitinya, Pakatan Harapan adalah kerajaan yang stabil dan tiada apa-apa daripada dalam yang sedang menggugat kestabilannya sebagai sebuah kerajaan.

Ini kerana, tidak seperti dalam BN sebelum ini, proses peralihan kuasa sudah pun dipersiapkan sebelum pun PH berjaya memperolehinya kuasa mentadbir Putrajaya lagi.

Sudah jelas disebut bahawa Tun Mahathir hanyalah Perdana Menteri sementara untuk tempoh sekitar dua tahun saja dan selepas itu beliau hendaklah melakukan peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim sebagaimana yang sudah sama-sama persetujui.

Dengan langkah peralihan kuasa yang teratur ini, PH bukan saja lebih dipercayai rakyat, malah akan terus aman, stabil dan kukuh untuk menghadapi PRU15 akan datang yang dijangka diadakan pada tahun 2023 nanti.

Jika peralihan kuasa itu berjalan dengan baik dan mengikut masa yang dijanjikan, inilah yang sebenarnya paling menakutkan pembangkang, khususnya UMNO dan Pas kerana ia akan memberi ruang paling terbaik untuk PH terus berkuasa dengan lebih lama mentadbir negara ini.

Dengan UMNO dipimpin Zahid Hamidi serta ramai pemimpinnya hanya menunggu masa untuk masuk penjara, manakala kepimpinan Hadi semakin membuatkan Pas bercelaru serta tidak dipercayai, harapan pembangkang untuk berkuasa hanya akan sedikit terbuka jika PH berbalah dan bergaduh sesama sendiri, seterusnya berlaku perpecahan.

Satu-satunya yang paling mungkin membuatkan PH berbalah dan berpecah ialah hanya kiranya Tun Mahathir tidak mematuhi janji peralihan kuasa, mahu kekal berkuasa sehingga PRU15 atau lebih buruk, jika enggan sama sekali melakukan penyerahan kuasa kepada Anwar.

Tidak ada sebab-sebab lain yang boleh memungkinkan PH berpecah selain daripada itu.

Maka, itulah sebabnya Pas dan UMNO ternampak begitu bersungguh-sungguh mahu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dengan lebih lama, siap dengan memberikan contoh surat sokongan serta mendoakannya.

Bukankah selama selama ini kerja pembangkang ialah memaki hamun dan mendoakan “KO” kepada kerajaan?

Kenapa pula sekarang mereka mendoakan yang baik-baik serta memberi sokongan?

Niat mereka tidaklah seikhlas mana sebenarnya, melainkan dengan harapan agar PH berpecah dan selepas itu akan terbuka peluang untuk mereka berkuasa semula.

Selagi PH tidak berpecah, tiadalah peluang mereka untuk berkuasa.

-http://shahbudindotcom.blogspot.com/

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply