Terdedah: Pakatan, Mahathir Dan Guan Eng Melindungi Djoko Tjandra Yang Menjadi Buruan Bank Bali | Malaysia News

Terdedah: Pakatan, Mahathir dan Guan Eng melindungi Djoko Tjandra yang menjadi Buruan Bank Bali

Terdedah: Pakatan, Mahathir dan Guan Eng melindungi Djoko Tjandra yang menjadi Buruan Bank Bali

Sekiranya Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin tidak menyetujui permintaan Indonesia agar Djoko Soegiarto Tjandra ditangkap dan dikirim kembali ke Indonesia, hingga hari ini tidak ada yang tahu tentang hal ini.

TIADA PEGANGAN TERHAD

IGP Abdul Hamid Bador mengatakan bahawa China memberi perlindungan kepada buruan 1MDB Low Taek Jho aka Jho Low. Ini telah terbukti salah.

Sebaliknya, apa yang tidak diberitahu oleh IGP kepada kami adalah: Malaysia memberikan perlindungan kepada buronan Jho Low – Bank Bali versi Indonesia, Djoko Soegiarto Tjandra, pemilik empayar perniagaan Mulia Indonesia.

Pelarian Indonesia Djoko a.k.a. Joe Chan bersembunyi di Malaysia di bawah perlindungan Mahathir dan Guan Eng

Hartawan etnik Cina ini (ya, Cina lagi), aka (juga dikenali sebagai) Joe Chan (mengapa semua pelarian China mempunyai nama di belakang nama mereka?), Disabitkan kesalahan pada tahun 2010 kerana menipu Bank Bali. Untuk mengelakkan hukuman penjara, dia melarikan diri dari negara itu dan menjadi warga Papua New Guinea (PNG).

Ketika Indonesia meminta PNG untuk mengekstradisi dia, pemerintah PNG mengatakan bahawa dia tidak tinggal di PNG walaupun dia adalah warganegara mereka. Perburuan Djoko berterusan selama sepuluh tahun. Tetapi dia dilindungi dengan baik oleh mafia luar negeri China, alias pengusaha Cina, dan dengan itu lolos dari penangkapan.

Dan di sinilah mula menarik.

Djoko diberi perlindungan di Malaysia dengan alasan “Employment Pass”

Tahun lalu, Djoko dikeluarkan pas pekerjaan dan diizinkan masuk ke Malaysia (walaupun dia menjadi buronan yang dikehendaki oleh pemerintah Indonesia).

Pemerintah Indonesia tahu tentang ini tetapi tidak dapat berbuat apa-apa kerana Perdana Menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng berada di belakang konspirasi itu. Dilaporkan bahawa Djoko memberi Pakatan Harapan “sumbangan politik” yang besar untuk parti yang disebut “peti perang”.

Tetapi yang lebih menarik lagi adalah jutaan yang dikatakan Djoko telah sumbangkan kepada Pakatan Harapan tidak muncul dalam akaun parti. Oleh itu, wang saku siapa yang berakhir? Dan adakah wang itu dibayar di Hong Kong, seperti yang dicurigai oleh orang Indonesia?

Tiada hadiah untuk jawapan yang tepat.

Tahun lalu, Mahathir dan Guan Eng memberi perlindungan kepada Djoko di Malaysia tetapi Muhyiddin dan Hamzah memutuskan untuk menangkap buronan itu dan menghantarnya kembali ke Indonesia

Ya, Najib Tun Razak menjarah berbilion dolar, konon. China memberi perlindungan kepada Jho Low, konon. Kemudian kami mendapat tahu bahawa Malaysia, atau lebih tepatnya Pakatan Harapan, memberikan perlindungan kepada buruan Indonesia Djoko Soegiarto Tjandra. Dan yang lebih menarik lagi ialah, pasukan triad China bekerjasama dengan pemerintah Malaysia, atau lebih tepatnya dengan Pakatan Harapan, dalam raket perlindungan ini.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin memutuskan untuk menghentikan semua karut ini dan mereka memerintahkan polis untuk menangkap Djoko dan menghantarnya kembali ke Indonesia.

Ya, ketika Indonesia sedang memburu Djoko, yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang Indonesia dan orang Malaysia, dia sebenarnya bersembunyi di Malaysia dengan dalih untuk berniaga. Sebenarnya, Jabatan Imigresen tidak terlalu gembira kerana Guan Eng memaksa mereka memberi Djoko Pas Pekerjaan.

Menteri Dalam Negeri Hamzah meminta polis Malaysia menangkap Djoko dan menyerahkannya kembali ke Indonesia

Bukankah hipokrit untuk Mahathir dan Guan Eng untuk membicarakan jenayah yang didakwa oleh Najib dan Jho Low ketika mereka berlindung kepada Djoko?

Menurut orang-orang Mahathir, ini bukan begitu banyak Mahathir tetapi Guan Eng yang telah menekan Mahathir untuk membiarkan buronan itu masuk ke Malaysia dan Mahathir tidak dapat berbuat apa-apa. Dalam kes itu, orang-orang Mahathir mengakui bahawa DAP adalah kekuatan sebenar di sebalik pemerintahan Pakatan Harapan dan DAP memanggil tembakan.

Tidak hairanlah Mahathir menjatuhkan kerajaan.

Muhyiddin memutuskan untuk mengakhiri omong kosong dan bekerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia

Jadi di sana anda memilikinya. Mahathir, Guan Eng, DAP dan Pakatan Harapan telah kehilangan hak moral untuk berkhotbah tentang apa yang didakwa telah dilakukan oleh Najib, Umno dan Barisan Nasional. Walaupun dakwaan itu benar, Mahathir, Guan Eng, DAP dan Pakatan Harapan melakukan perkara yang sama.

Dan sekiranya Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin tidak menyetujui permintaan Indonesia agar Djoko Soegiarto Tjandra ditangkap dan dikirim kembali ke Indonesia, hingga hari ini tidak ada yang tahu tentang hal ini.

Djoko menyumbangkan sejumlah besar uang ke “peti perang” Pakatan Harapan untuk mendapatkan “Pas Pekerjaan”, tetapi wang itu tidak muncul di akaun parti. [MT]

 

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply