Terkejut Ada Arahan Musnahkan Laporan Audit 1MDB - Saksi | Malaysia News

Terkejut ada arahan musnahkan laporan audit 1MDB – Saksi

Najib Razak 1MDB

Terkejut ada arahan musnahkan laporan audit 1MDB – Saksi

Madinah Mohamad memberi keterangan bahawa dia terkejut apabila mendapati terdapat arahan untuk meminda laporan audit asal mengenai 1MDB.

Bekas ketua audit negara itu juga memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa dia terkejut bahawa terdapat perintah untuk memusnahkan salinan asal laporan audit itu.

Saksi pendakwaan ke-12 itu memberi keterangan lisannya semasa perbicaraan laporan audit 1MDB hari ini terhadap bekas perdana menteri Najib Abdul Razak dan bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam bela utama Muhammad Shafee Abdullah, dia berkata dia terkejut apabila pegawai Jabatan Audit Negara (JAN) Nor Salwani Muhammad memaklumkannya mengenai arahan itu semasa mesyuarat pada Mac 2017.

Madinah Mohamad

Semasa prosiding sebelum ini di hadapan hakim perbicaraan Mohamed Zaini Mazlan pada 22 Dis tahun lepas, Madinah (gambar di atas) memberi keterangan bahawa dia membuat keputusan untuk tidak memusnahkan laporan audit 1MDB dengan tanda “09”, selepas pertemuannya dengan Nor Salwani.

Madinah telah memberi keterangan ketika itu bahawa Nor Salwani memberitahunya terdapat dua versi laporan audit 1MDB, dengan dokumen bertanda “09” adalah versi asal yang tidak diubah.

Saksi itu berkata Nor Salwani memberitahunya dia menyimpan versi asal supaya ia boleh diserahkan kepadanya untuk memutuskan sama ada ia perlu dimusnahkan atau tidak kerana ia mengandungi maklumat dan bukti material mengenai 1MDB.

Semasa prosiding hari ini, ketika disoal siasat oleh Shafee, Madinah menjelaskan reaksinya terhadap apa yang diberitahu kepadanya oleh Nor Salwani.

“Saya terkejut kerana tidak tahu ada dua salinan. Saya terkejut bahawa dia (Nor Salwani) berkata bahawa Ambrin (Buang, ketua audit sebelum Madinah) dapat arahan untuk meminda (laporan audit asal 1MDB) dan bahawa dia (Nor Salwani) mempunyai arahan untuk memusnahkan salinan bercetak (asal) , tetapi dia menyimpan satu (laporan audit asal 1MDB) di bawah kerusinya.

“Saya terkejut Ambrin diarah meminda salinan asal dan Nor Salwani diarahkan untuk memusnahkan salinan yang sepatutnya dibentangkan kepada PAC (Jawatankuasa Kira-kira Awam pada 2016),” kata saksi itu.

Muhammad Shafee Abdullah

Apabila Shafee bertanya sama ada dia tahu siapa yang memberi arahan, Madinah berkata dia tidak bertanya kepada Nor Salwani kerana dia juga akan bertemu dengan kumpulan pegawai berasingan di bawahnya.

Madinah juga memberi keterangan bahawa dia kemudiannya berpendapat bahawa kesalahan telah dilakukan melalui perintah untuk meminda laporan audit asal 1MDB serta memusnahkan salinan asal.

Shafee: Adakah anda fikir kesalahan telah dilakukan?

Madinah: Ya.

Shafee: Salah dari segi jenayah, seseorang “membetulkan” laporan itu. Perbuatan jenayah?

Madinah: Saya cuma tahu adalah salah untuk ketua audit negara (Ambrin) didesak untuk meminda salinan laporan ketua audit negara yang telah dimuktamadkan, dan untuk Nor Salwani diarahkan untuk memusnahkan semua (laporan asal ).

Pada 2019 semasa perbicaraan kes itu, saksi pendakwaan kelima Nor Salwani memberi keterangan bahawa dia secara rahsia menyimpan salah satu salinan asal laporan audit 1DMB, yang disediakan oleh JAN pada 2016.

Dia memberi keterangan bahawa bosnya pada masa itu – Ambrin – telah mengarahkan supaya semua salinan dimusnahkan untuk mengelakkan kebocoran. Hanya salinan yang diubah suai telah diserahkan kepada PAC.

Salinan laporan audit Nor Salwani mengandungi tanda “09”. Dokumen ini telah dikemukakan sebagai bukti dalam perbicaraan ini.

Bagaimanapun, Madinah hari ini bersetuju dengan Shafee bahawa selain menyimpan salinan asal laporan itu, dia tidak mengambil tindakan lain berhubung perkara itu sehingga Mei 2018.

Saksi itu berkata bahawa dia mendedahkan salinan asal itu, berikutan perdana menteri ketika itu Dr Mahathir Mohamad memberitahu media pada 12 Mei tahun itu, bahawa polis harus menarik balik klasifikasi Akta Rahsia Rasmi (OSA) ke atas laporan itu.

Ketika itu, Mahathir berkata penyahklasifikasian perlu dilakukan supaya dia boleh mengkaji laporan audit asal 1MDB.

Madinah juga bersetuju dengan Shafee bahawa sepanjang berada di bawah pentadbiran Najib selama setahun empat bulan, dia tidak cuba mendapatkan penjelasan daripada perdana menteri ketika itu mengenai isu itu.

Perbicaraan di hadapan Zaini dijangka disambung semula sekitar jam 2.30 petang ini. [MK]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply