Tunggakan Cukai Najib Razak Mencecah RM1.69 Bilion! | Malaysia News

Tunggakan Cukai Najib Razak Mencecah RM1.69 Bilion!

Tunggakan Cukai Najib Razak Mencecah RM1.69 Bilion!

Kuala Lumpur, MTN – Bekas Perdana Menteri Malaysia (PM) Najib Razak telah mencatatkan tunggakan cukai sekitar 1.69 bilion ringgit atau setara dengan 397.41 juta dolar AS. Mahkamah Malaysia memerintahkan Najib untuk segera membayar tanggungjawabnya.

Memetik South China Morning Post, Jumat (7/20/2020), Najib dinyatakan tidak membayar kewajibannya selama tujuh tahun berkhidmat sebagai perdana menteri atau dalam tempoh 2011 hingga 2018.

Pada tahun 2018, Najib kalah dalam pilihan raya umum. Kekalahan itu berlaku di tengah kemarahan yang meluas atas tuduhan rasuah yang berleluasa dalam pemerintahannya, banyak tuduhan rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang berkaitan dengan berbilion dolar yang dikeluarkan dari dana negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Keterlibatan Penyiasatan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (AS) untuk mengesan aset yang dibeli dengan dana yang dianggap berasal dari 1MDB adalah kes terbesar yang dilakukan oleh jabatan di bawah program kleptokrasi.

Walaupun begitu, Najib telah menafikan semua tuduhan itu.

Sebaliknya, Hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Bache mengatakan bekas perdana menteri itu tidak dikecualikan daripada membayar cukai dan harus melunaskan kewajipan cukainya kepada kerajaan Malaysia.

Pada 28 Julai, mahkamah akan memberikan keputusan pertama dari beberapa perbicaraan rasuah yang berkaitan dengan skandal 1MDB.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply