Zahid: Kemenangan Di Chini Tanda BN Masih Relevan, Diterima Rakyat | Malaysia News

Zahid: Kemenangan di Chini Tanda BN Masih Relevan, Diterima Rakyat

Zahid: Kemenangan di Chini Tanda BN Masih Relevan, Diterima Rakyat

Kuala Lumpur, MTN – Kemenangan enam kali dalam PRK termasuk yang terbaru di DUN Chini semalam membuktikan BN masih relevan dan diterima oleh rakyat, kata pengerusinya Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Zahid berkata lambang dacing (BN) tidak lagi diterima rakyat terbukti tidak benar.

“Saya yakin enam PRK ini (selepas PRU14) jelas memberikan suatu bukti bahawa BN bukan sahaja masih relevan tetapi mempunyai masa depan cerah jika parti komponen serta sokongan Muafakat Nasional (MN) dapat membawa kejayaan pada PRU15 nanti.

“Apatah lagi sekarang kita menyokong Perikatan Nasional (PN). Kombinasi ini juga menyumbang kejayaan selain pengundi Chini sendiri mahu kesinambungan perkhidmatan BN,” kata presiden Umno itu kepada pemberita selepas pengumuman rasmi keputusan PRK Chini di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Pekan, semalam.

BN sebelum ini menang PRK Parlimen Cameron Highlands, DUN Semenyih, DUN Rantau, Parlimen Tanjung Piai dan Parlimen Kimanis.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pekan, yang juga Ketua Umno Bahagian Pekan, Najib Razak berkata walaupun berhadapan dengan dua calon Bebas, namun jentera Muafakat Nasional tidak memandang ringan tentang saingan itu.

“Kemenangan ini menunjukkan BN dan MN mendapat sokongan kukuh dalam kalangan pengundi sehingga dua calon Bebas hilang deposit. Saya anggap ini sebagai kemenangan pengundi DUN Chini kerana mereka inginkan wakil rakyat yang boleh berkhidmat dan teruskan pembangunan di kawasan mereka selain mahu masa depan yang lebih baik dan terjamin,” katanya.

PRK DUN Chini menyaksikan calon BN Mohd Sharim Md Zain, 41, menang dengan majoriti 12,650 selepas memperoleh undi 13,872. Pencabarnya iaitu dua calon Bebas, Tengku Datuk Zainul Hisham Tengku Hussin, 64, meraih 1,222 undi dan Mohd Shukri Mohd Ramli, 49, hanya mendapat 137 undi, menyebabkan kedua-duanya hilang deposit.

Menteri Besar Pahang Wan Rosdy Wan Ismail menyifatkan formula calon muda yang diketengahkan membuahkan hasil dengan majoriti besar yang diperoleh oleh BN.

Katanya selain faktor calon muda, Mohd Sharim sudah dikenali oleh segelintir besar penduduk DUN Chini kerana aktif dalam pelbagai persatuan belia selain kerap membantu Adun sebelum ini, Allahyarham Abu Bakar Harun.

“Tapi sudah pasti kita sendiri mahu mengetengahkan calon muda untuk menjadi pelapis kepada perjuangan parti. Selain itu, faktor pengundi muda yang berusia antara 21 hingga 39 tahun lebih 55 peratus di DUN Chini menjadikan beliau calon yang tepat,” katanya.

Selain itu, Wan Rosdy juga menyifatkan kerjasama jentera BN yang turut disokong oleh PAS berdasarkan semangat MN dan juga Bersatu atas kerjasama PN sebagai faktor utama kemenangan Mohd Sharim.

PRK DUN Chini diadakan ekoran kematian Abu Bakar, 60, pada 7 Mei lalu di Hospital Kuala Lumpur akibat serangan jantung. Abu Bakar menjadi wakil rakyat kawasan itu sejak PRU11 pada 2004.

Sokongan PAS itu boleh dilihat apabila Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Pekan, Mohd Fadhil Noor Abdul Karim, yang tewas kepada Abu Bakar pada PRU14, menjadi penyokong kepada Mohd Sharim pada hari penamaan calon 20 Jun lepas.

Mohd Fadhil Noor berkata sokongan PAS adalah keputusan pimpinan parti itu supaya akar umbi menyokong calon BN menerusi kerjasama dalam MN.

“Kita bagi sokongan padu dan bersatu untuk beri komitmen terhadap calon BN dan inilah hasilnya,” katanya.[Bernama]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply