MIDA: Malaysia Kekal Sebagai Destinasi Pelaburan China | Malaysia News

MIDA: Malaysia kekal Sebagai Destinasi Pelaburan China

MIDA: Malaysia kekal Sebagai Destinasi Pelaburan China

Kuala Lumpur – Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) yakin Malaysia akan terus menjadi destinasi menarik bagi pelaburan China meskipun pelaburan yang rendah dari negara ini tahun ini.

Seperti yang dinyatakan oleh Pengerusi MIDA Datuk Abdul Majid Khan, terdapat beberapa insentif yang disediakan, terutamanya dalam Belanjawan 2020, bagi pelabur China untuk mempercepatkan proses pelaburan.

Dalam pengumuman Belanjawan Belanjawan pada 11 Oktober, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata Malaysia akan mewujudkan “saluran khas” untuk mempercepatkan pelaburan langsung asing (FDI) dari China di bawah InvestKL.

“China adalah pendatang baru. Sejak lima tahun yang lalu, China telah menjadi pengeksport utama modal ke Malaysia dan selama tiga tahun terakhir dalam sektor perkilangan, China telah berada di barisan hadapan,” katanya pada hari Jumaat (13/12).

“Tetapi kerana perang perdagangan dan beberapa pelarasan di China sendiri, saya rasa bilangan tahun ini tidak mencukupi, tetapi sebenarnya kita mempunyai lebih daripada RM50 bilion dalam perancangan perbincangan. Oleh itu, kita berfikir bahawa pada akhir tahun atau permulaan suku tahun berikutnya mungkin terdapat hasil yang lebih baik, “katanya.

Abdul Majid menjawab soalan mengenai penurunan pelaburan China di Malaysia tahun ini berbanding AS.

Menurut laporan berita yang memetik statistik dari MIDA, pelaburan China di Malaysia adalah separuh US $ 1.7 bilion pada sembilan bulan pertama tahun 2019 berbanding tahun lepas.

Mengulas kebimbangan mengenai pelaburan China di Malaysia, Abdul Majid berkata penduduk tempatan membentuk kira-kira 80 peratus dan 90 peratus daripada tenaga kerja syarikat Cina yang beroperasi di Malaysia, dan syarikat itu menyokong usaha untuk membina pusat kecemerlangan untuk meningkatkan pekerja tempatan.

“Ketika pelabur China datang ke Malaysia selama lima tahun terakhir dalam jumlah yang besar, ada banyak masalah (selepas itu). Persoalan China cuba mengimport rantai pasokan keseluruhan di mana buruh tempatan diabaikan dan sumber-sumber lokal … Saya fikir ada perubahan, “katanya.

Sementara itu, pelaburan dari AS meningkat tujuh kali ganda kepada AS $ 5.9 bilion apabila dana dialihkan dalam persekitaran pertikaian perdagangan yang sedang berjalan antara AS dan China.

Perdagangan dua hala China dengan ASEAN meningkat 14.1 peratus kepada AS $ 587.87 bilion pada 2018 berbanding 2017.

China adalah rakan dagang utama ASEAN selama 10 tahun berturut-turut, sementara ASEAN telah menjadi rakan dagangan ketiga terbesar China selepas Kesatuan Eropah dan AS selama lapan tahun berturut-turut.

Jurang antara perdagangan China-ASEAN dan China-US menurun dengan ketara sebanyak 33 peratus daripada AS $ 68.9 bilion pada 2017 kepada AS $ 457 bilion pada 2018, menunjukkan potensi besar untuk kerjasama China-ASEAN untuk membangunkan, terutamanya dalam persekitaran pertahanan Barat.

Sidang itu dipengerusikan oleh Ketua Pengarang Astro AWANI Kamarul Bahrin Haron.

Presiden Seychelles Khas untuk Duta ASEAN Nico Barito dan Pengarah Urusan Inspirasi Inc. Bryan Yang adalah antara ahli panel dalam sesi itu, yang diadakan di Forum Ekonomi Dunia China ke-11 di sini.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply