Lim Guan Eng: PH Mahu Keuntungan Tol Balik Pada Rakyat | Malaysia News
Lim Guan Eng

Lim Guan Eng: PH Mahu Keuntungan Tol Balik Pada Rakyat

Kuala Lumpur, MTN – Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata pendekatan BN sebelumnya terhadap pengendali jalan raya ialah “menswastakan keuntungan dan mensosialisasikan kerugian”.

Selain itu, Lim juga berkata bahawa pendekatan Pakatan Harapan (PH) bukan sahaja menghilangkan kenaikan tol di Lebuhraya Utara-Selatan (Plus), tetapi juga menghapuskan keperluan untuk mengimbangi pengguna kenderaan dengan wang pembayar cukai.

“Kami mahu memberikan kembali kepada rakyat Malaysia, kami melakukan apa yang tidak boleh dilakukan BN, kami akan mengurangkan kadar tol,” katanya.

Beliau mengulas kritikan BN mengenai keputusan PH untuk memperluaskan kontrak 20 tahun Malaysia Plus Plus dan sebagai balasan, syarikat itu akan mengurangkan kadar tol kepada 18 peratus tanpa pampasan. Plus memiliki 51 peratus daripada Khazanah Nasional Bhd dan 49 peratus daripada Dana Pekerja (KWSP).

Lim berkata tuduhan para pemimpin BN bahawa mereka mendekati mangsa, “Mereka berkata,” Oh, kami menutup satu atau dua tol (gumpalan), kami boleh melakukannya juga, tetapi apa yang lebih penting daripada lebuh raya utara-selatan?

“Itu bagus, Permainan Changer, ini yang paling penting,” kata Lim.

Lebuhraya Utara-Selatan berjalan dari Jitra di Kedah ke Johor Bahru, Johor, menghubungkan semua bandar utama di sepanjang Pantai Barat Semenanjung Malaysia.

Lim berkata pendekatan BN adalah untuk membolehkan Plus meningkatkan kos tol sebanyak lima peratus setiap tiga tahun.

“Sudah tentu, ia tidak ditegakkan (atas alasan politik) (dan lebih tepatnya) bahawa mereka terpaksa membayar pampasan (kepada pengendali jalan raya),” katanya.

Lim berkata tidak seperti BN, pendekatan PH dalam Plus bukan sahaja mengurangkan kadar tol bagi pengguna tetapi juga menghapuskan keperluan untuk mengimbangi syarikat.

Facebook Comments