Dr. Oh Ei Sun: Pasca Brexit, UK Kerjasama Ekonomi Dalam Komanwel Dengan Malaysia | Malaysia News

Dr. Oh Ei Sun: Pasca Brexit, UK Kerjasama Ekonomi dalam Komanwel dengan Malaysia

Kuala Lumpur, MTN – Institut Antarabangsa untuk Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Dr. Oh Ei Sun berkata sekarang setelah Brexit berakhir, United Kingdom (UK) perlu memfokuskan semula kerjasama ekonomi bukan sahaja dengan Amerika Syarikat tetapi juga beberapa negara Komanwel, termasuk Malaysia.

“Pada mulanya, perdagangan dan pelaburan dengan anggota Komanwel seperti Malaysia mesti dipergiatkan, dengan matlamat mewujudkan satu kawasan perdagangan bebas untuk seluruh Komanwel, dengan memberi tumpuan kepada kerjasama ekonomi dan bukan penggerak politik, seperti dijelaskan Brexit,” katanya dipetik sebagai berkata.

Dr Oh, pakar hubungan antarabangsa, ditanya mengenai Brexit – pemergian Britain dari Kesatuan Eropah (EU).

Berikutan referendum pada bulan Jun 2016, dengan 52 peratus memilih meninggalkan EU, kerajaan British secara rasmi mengumumkan Brexit pada Mac 2017, sekali gus memulakan proses yang sukar.

Britain akhirnya meninggalkan Kesatuan Eropah pada hari Jumaat, 31 Januari 2020 dan mengakhiri keahliannya dalam blok itu selama 47 tahun.

Dr Oh berkata Britain menyertai Komuniti Ekonomi Eropah (EEC) pada tahun 1970-an, dengan harapan meningkatkan kerjasama ekonomi antara negara-negara Eropah.

Bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beliau berpendapat bahawa semua negara anggota EU membentuk “idea-idea yang lebih biasa” telah dihentikan.

Ini kerana banyak perkara yang melibatkan kedaulatan negara perlu dikorbankan untuk birokrasi pusat di Brussels, katanya.

“Britain meneruskan trend mengumpul kekuatan ini dan mesti memilih, sebagai contoh, untuk keluar dari zon euro dan perjanjian Schengen (sempadan terbuka).

“Jadi, bukanlah satu kejutan besar bagi pengundi British untuk mengundi Brexit, walaupun perbezaan antara memilih untuk meninggalkan Kesatuan Eropah dengan undi untuk kekal di blok adalah minimum. Kemenangan pilihan raya baru-baru ini oleh Perdana Menteri Boris Johnson juga mencerminkan pengundi British yang mengesahkan Brexit,” katanya. .

Beliau berkata Kesatuan Eropah kecewa dengan langkah Britain untuk meninggalkan blok itu kerana ia boleh menjadi pendahulu penting bagi ahli lain yang rakyatnya atau kerajaan semakin menentang Brussels, serta negara-negara yang menganggap idea mengambil tindakan.

Melangkah ke hadapan, Dr Oh berkata Brexit dapat memberikan keyakinan terhadap sentimen untuk keluar dari Uni Eropa ke beberapa negara besar dan kecil di blok itu, sehingga memungkinkan kesatuan menerima situasi yang sulit.

Selepas menyertai Kesatuan Eropah selama hampir setengah abad, Britain boleh dikatakan gagal menubuhkan kepimpinannya di negara-negara di bawah Komanwel Inggeris.

Komanwel, rangkaian 53 negara, kebanyakannya bekas jajahan British, ditubuhkan pada tahun 1949, dengan tujuan untuk mempromosikan kerjasama antarabangsa, ekonomi, pembangunan sosial dan hak asasi manusia di negara anggota.

Keputusan pelbagai majlis Komanwel tidak mengikat.[bernama]

Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •