Kerajaan Mahu Mahkamah Tinggi Berhenti Dengar Bantahan Anwar Soal Akta NSC | Malaysia News

Kerajaan Mahu Mahkamah Tinggi Berhenti Dengar Bantahan Anwar Soal Akta NSC

Anwar Ibrahim

Kerajaan Mahu Mahkamah Tinggi Berhenti Dengar Bantahan Anwar Soal Akta NSC

Putrajaya, MTN : Kerajaan telah menimbulkan bantahan awal terhadap cabaran Anwar Ibrahim mengenai kesahihan Undang-undang Majlis Keselamatan Negara (MSN) yang didengar di Mahkamah Tinggi kerana ia adalah akademik.

Peguam J Leela, bagaimanapun, berkata Anwar menentang isu itu kerana majoriti di bangku simpanan Persekutuan hanya menolak untuk menjawab soalan yang dibangkitkan manakala minoriti memberi pendapat undang-undang mereka.

“Memandangkan ini, hakim Mahkamah Tinggi (Nordin Hassan) telah menetapkan 4 Jun untuk partai-partai menyerahkan penyerahan jika dia dapat mendengar cabaran hukum Anwar,” kata Leela kepada FMT setelah manajemen kes hari ini.

Penasihat persekutuan kanan Alice Loke dan Suzana Atan mewakili kerajaan.

Minggu lepas, Mahkamah Persekutuan, dalam keputusan majoriti 5-2, enggan menjawab persoalan undang-undang dan perlembagaan yang dibangkitkan oleh Anwar mengenai kesahihan Undang-undang NSC kerana persoalannya adalah “abstrak, akademik, dan hipotesis”.

“Pemohon (Anwar) tidak menunjukkan bahawa NSC telah mengganggu hidupnya,” kata Nallini Pathmanathan, yang memberi keputusan majoriti.

Dia menghantar semula perkara itu ke Mahkamah Tinggi untuk perbincangan.

Yang lain pula majoriti ialah Hakim Besar Malaya Azahar Mohamed dan Hakim Mahkamah Persekutuan Abang Iskandar Abang Hashim, Mohd Zawawi Salleh dan Idrus Harun.

Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat dan Hakim Besar Sabah dan Sarawak David Wong Dak Wah yang akan pergi adalah minoriti.

Kedua-duanya berkata NSC adalah tidak berperlembagaan kerana ia tidak dikuatkuasakan selaras dengan keperluan Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan.

Anwar memohon pengisytiharan bahawa Bahagian 12 Akta Perlembagaan (Pindaan) 1983, Bahagian 2 Akta Perlembagaan (Pindaan) 1984 dan Bahagian 8 Akta Perlembagaan (Pindaan) 1994 adalah tidak sah dan tidak sah atas alasan bahawa mereka melanggar struktur asas Perlembagaan Persekutuan.

Beliau memohon pengisytiharan berikutan bahawa Undang-undang NSC adalah tidak berperlembagaan, batal dan tidak sah atas dasar bahawa ia menjadi undang-undang berdasarkan pindaan yang tidak konstitusional, tidak dikuatkuasakan mengikut Perkara 149, dan melanggar kebebasan pergerakan sebagaimana yang dijamin di bawah Perkara 9 (2).

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply