Malaysia Diterjang Badai Politik, Mufti Ajak Umat Islam Berdoa Dan Salat Hajat | Malaysia News

Malaysia Diterjang Badai Politik, Mufti Ajak Umat Islam Berdoa dan Salat Hajat

Malaysia Diterjang Badai Politik, Mufti Ajak Umat Islam Berdoa dan Salat Hajat

Kuala Lumpur, MTN – Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, yang merupakan Mufti Wilayah Persekutuan, meminta orang ramai terutamanya orang Islam untuk berdoa bersama agar masalah kepimpinan yang kini memukul negara bisa terselesaikan.

“Jadi saya bersetuju bahawa umat Islam berdoa kepada Allah SWT dan juga berdoa,” katanya.

Menurutnya, umat Islam mesti sentiasa bersabar dan mempercayai Tuhan dan pada masa yang sama tidak akan terpengaruh oleh apa-apa tindakan di luar undang-undang.

Beliau berkata krisis pemilihan kepimpinan juga berlaku selepas kematian Nabi.

“Kemunculan keadaan politik yang semakin meningkat ialah selepas kematian Nabi, Saidina Abu Bakar RA memainkan peranan dalam mengembalikan orang kepada Divine Nas dan Hadyu Nabawi sebagai penyelesaian kepada krisis dan hasilnya berjaya,” katanya.

Zulkifli juga berkata dalam kes ini, beliau akan menawarkan satu siri doa hari ini yang akan menyentuh pemimpin dan pemimpin untuk kepentingan rakyat.

Mufti Wilayah Persekutuan juga berterima kasih atas tindakan Mulia dalam mengatasi masalah ini dan berharap orang akan mematuhi keputusannya tanpa mengira perbezaan pendapat dan pandangan mereka.

“Ia juga penting bagi orang ramai untuk mengetahui proses itu datang dari sumber yang betul dan maklumat yang betul supaya mereka dapat memahami undang-undang dan realiti,” katanya.

Krisis ini bermula beberapa hari lalu apabila Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memutuskan untuk meletakkan jawatan.

Ini kemudian menyaksikan buat kali pertama dalam sejarah amalan demokrasi negara, penentuan jawatan Perdana Menteri terpaksa bersemuka dengan Yang Mulia Raja dimana semua 222 Ahli Parlimen diminta hadir untuk menyatakan sokongan mereka kepada calon Perdana Menteri.

Facebook Comments

Leave a Reply