Aliran Keluar Dana Asing Sepanjang Tahun Ini Mencecah RM11.13 Bilion | Malaysia News

Aliran Keluar Dana Asing Sepanjang Tahun Ini Mencecah RM11.13 bilion

Aliran Keluar Dana Asing Sepanjang Tahun Ini Mencecah RM11.13 bilion

Pelabur asing menjual sebanyak RM367.1 juta ekuiti tempatan minggu lalu, melanjutkan aktiviti jualan kepada enam minggu.

Bursa memulakan minggu lalu dengan ‘tidak menentu’ apabila pelabur membawa keluar RM131.3 juta daripada bursa tempatan pada hari Isnin, susulan laporan kukuh pekerjaan di Amerika Syarikat (AS) berbanding angka-angka eksport yang lemah di China.

MIDF Research berkata, pelabur asing membawa keluar RM123.4 juta pada hari Selasa apabila pelabur enggan meletakkan pertaruhan menjelang 15 Disember, tarikh akhir bagi AS untuk melaksanakan lebih banyak tarif ke atas China.

Menurutnya, pelabur luar pesisir  menurunkan aktiviti jualan kepada RM112.2 juta selepas pentadbiran Donald Trump dan Dewan Demokrat mencapai perjanjian untuk meneruskan Perjanjian AS-Mexico-Kanada.

Tambah firma penyelidikan itu, pelabur antarabangsa membuat pulangan sederhana pada hari Khamis dengan nilai bersih RM39.7 juta, mengejar jualan bersih asing selama 16 hari.

MIDF Research menambah, aliran masuk bersih asing adalah berjangka pendek apabila sebanyak RM40 juta ekuiti dijual pada hari Jumaat, walaupun Trump bersetuju kepada perjanjian perdagangan terhas dengan China yang akan melaksanakan tarif sedia ada ke atas barangan Cina, sekali gus mengelakkan gelombang baru tarif baharu yang dijadualkan pada 15 Disember 2019.

Bulan Disember setakat ini telah melihat aliran keluar bersih dana asing sebanyak RM1.20 bilion.

Aliran keluar dana asing dari Malaysia sepanjang tahun ini sehingga Jumaat lalu mencecah RM11.13 bilion berbanding RM11.69 bilion yang direkodkan sepanjang tahun lalu.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply