Mahathirism, Mahavirus Yang Lebih Teruk Daripada Coronavirus - Raja Petra | Malaysia News

Mahathirism, Mahavirus Yang Lebih Teruk Daripada Coronavirus – Raja Petra

Seorang blogger Malaysia, Raja Petra Kamaruddin membuat kenyataan kritikal Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Menurutnya, Mahathirism adalah virus yang lebih buruk daripada Coronavirus.

Dalam tulisannya di Malaysia Today, dinyatakan bahawa Mahathir hanya seorang ahli politik Machiavellian. Ia akan memainkan perlumbaan dan kad keagamaan apabila ia sesuai dengannya. Ia boleh menjadi pro-Islam atau anti-Islam, pro-Cina atau anti-Cina, pro-AS atau anti-AS, pro-Cina atau anti-Cina, pro-PAS atau anti PAS, pro-DAP atau anti-DAP – peluang apa pun mungkin dituntut selagi ia sesuai dengan agenda politiknya.

“Ketika Mahathir memerlukan sokongan orang Melayu, dia melanda orang Cina, apabila dia tidak mempunyai sokongan orang Melayu yang cukup dan memerlukan sokongan Cina, dia memukul orang Melayu dan memanggil mereka malas dan korup dan berkata mereka harus lebih seperti orang Cina,” katanya pengurus laman web Malaysia Today ini.

Strategi politik perpecahan yang dilakukan Mahathir adalah ‘Mahavirus’ yang lebih teruk daripada Coronavirus yang sedang berlaku sekarang. ‘Mahavirus’ boleh dipanggil ‘Mahathirism’. Kerana ia bukan hanya membahagikan antara kaum, tetapi juga membahagi partai politik.

“Masalah sebenar yang dihadapi Malaysia adalah apa yang kita boleh panggil Mahavirus (lebih teruk daripada Coronavirus), dan ia menjangkiti semua orang dengan penyakit yang dipanggil Mahathirism, dan Mahathirism menuntut strategi perpecahan dan pemerintahan,” katanya.

Facebook Comments