Anwar Bersedia Bersaing Untuk Jawatan PM, Kata Penganalisis | Malaysia News

Anwar Bersedia Bersaing Untuk Jawatan PM, Kata Penganalisis

Anwar Bersedia Bersaing Untuk Jawatan PM, Kata Penganalisis

Seorang penganalisis politik menyuarakan kepercayaan bahawa presiden PKR, Anwar Ibrahim bersedia untuk bertanding untuk jawatan Perdana Menteri dan bukannya menunggu Dr Mahathir Mohamad menyerahkannya kepadanya.

Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia berkata ini ditunjukkan dalam temu bual Bloomberg semalam di mana Anwar berkata beliau dijangka mengambil alih daripada Mahathir menjelang 2020.

Beliau juga berkata pengesahan Anwar diterima pada Selasa dari bekas menteri persekutuan Salleh Said Keruak dan bekas Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia adalah petunjuk mengenai perkara yang akan datang.

“Barisan pertempuran akan dibuat lebih jelas selepas ini kerana Anwar perlu tahu siapa penyokong dan musuh sebenarnya,” katanya kepada FMT.

Di bawah perjanjian yang dipukul oleh pemimpin Pakatan Harapan (PH), Mahathir akan menyerahkan kuasa kepada Anwar pada tarikh yang tidak ditentukan. Mahathir telah berkali-kali berkata bahawa dia akan menunaikan janjinya apabila negara itu “pada keel”.

Azmi berkata presiden PKR perlu menunjukkan sokongannya kepada kebanyakan Ahli Parlimen sebelum membuat tuntutan hadiahnya, dan ungkapan sokongan dari Salleh dan Pandikar mungkin merupakan cara untuk mendapatkan bola.

Menyedari bahawa Anwar menolak kemungkinan mempunyai saingan untuk jawatan PM semasa temubual Bloomberg, Azmi berkata ini adalah untuk menghantar mesej bahawa beliau tidak dapat dinafikan pengganti Mahathir dan memberi perhatian bahawa tempoh tunggu selama dua tahun beliau tidak boleh dirunding.

Tempoh dua tahun berakhir pada Mei 2020.

Azmi meramalkan bahawa tekanan akan ditimbulkan pada Mahathir pada bulan-bulan akan datang.

“Saya tidak fikir kem Anwar akan menerima jawapan yang samar-samar sekarang bahawa dia telah menyebutkan tempoh masa tertentu,” katanya.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Mahathir telah mendapat kritikan dari pembangkang dan juga pihak di PH berhubung isu penjualan aset kerajaan untuk membela pendakwa kontroversial Dr Zakir Naik.

Perkembangan terkini, kata Azmi, juga akan memberikan tekanan besar kepada PH dan risiko membahagikan gabungan itu ke kem pro-Anwar dan pro-Mahathir.

James Chin dari Institut Asia University of Tasmania berkata beliau percaya Anwar memberi amaran kepada pencabar kepada jawatan Perdana Menteri.

Beliau berkata laluan kepada kuasa tidak akan lancar untuk presiden PKR kerana terdapat “banyak faktor yang bermain”, dan beliau menyebut kerjasama antara PAS dan Umno sebagai salah satu daripada mereka.

“Jika Umno dan PAS boleh mendapatkan orang Melayu luar bandar untuk menyokong mereka, Anwar akan menghadapi masalah kerana ramai yang percaya bahawa hanya Mahathir dapat mengalahkan Umno dan PAS di kawasan Melayu,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply