Dr Wan Azizah Tawarkan Momota Madu Kelulut | Malaysia Top News
October 31, 2020

Dr Wan Azizah Tawarkan Momota Madu Kelulut

Dr Wan Azizah tawarkan Momota madu kelulut supaya cepat sembuh.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini melawat jeti teratas dunia, r Kento Momota dari Jepun, di Hospital Putrajaya di sini dan membentangkannya dengan madu kelulut untuk membantu pemulihannya.

“Saya membawa madu kelulut untuk dia menjadi lebih baik,” kata Dr Wan Azizah, yang juga penaung Persatuan Badminton Malaysia, ketika ditemui pemberita di lobi hospital.

Pemain berusia 25 tahun itu mengalami beberapa masalah pada sinus sinus dan maxillary kanan dan patah tulang hidung dalam kejadian yang melibatkannya, kakitangan sokongannya dan pembantu Persekutuan Persekutuan Badminton Dunia Hawkeye, semalam.

Sebuah van mengangkut mereka ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur terhempas di lori yang bergerak perlahan di KM13.7 di Maju Expressway kira-kira 4.40 pagi. Pengendara van B. Nageswarau, 24, yang disematkan di tempat duduknya, meninggal dunia di tempat kejadian.

Selain Momota, juga cedera ialah penolong jurulatih, Yu Hirayama, 35, (luka perut lebih kanan); ahli fisioterapi Morimoto Akifumi, 42, (gegaran cerebral & keretakan tertutup) dan pengendali sistem Hawkeye William Thomas, 30, (luka perut di atas dahi & anggota bawah).

Dr Wan Azizah berkata Momota mengalami patah tulang hidung dan masa yang diperlukan untuk bengkak sembuh.

Dalam lawatannya selama 30 minit, Dr Wan Azizah berkata dimaklumkan bahawa Momota dan ketiga-tiga pegawai sukan itu diurus dengan baik dan menerima rawatan dan perhatian terbaik dari Hospital Putrajaya.

“Kesemua mereka berada dalam keadaan stabil dan pulih,” katanya.

Timbalan Pengarah Hospital Putrajaya Dr Mohd Siv Azhar Merican Abdullah berkata pihak hospital terpaksa mengawasi Momota untuk satu malam lagi.

Ditanya bila Momota akan dilepaskan, dia berkata: “Pastinya tidak hari ini.”

“Kami mahu memantau dia dengan teliti. Dia sangat baik, jangan risau, “tambahnya.

Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •