HUBUNGAN TUN M DAN MUHYIDDIN RETAK? - TUN M NAK GANTIKAN MUHYIDDIN DENGAN MUKHRIJ | Malaysia News

HUBUNGAN TUN M DAN MUHYIDDIN RETAK? – TUN M NAK GANTIKAN MUHYIDDIN DENGAN MUKHRIJ

HUBUNGAN TUN M DAN MUHYIDDIN RETAK? – TUN M NAK GANTIKAN MUHYIDDIN DENGAN MUKHRIJ

Mesyuarat khas Bersatu yang diadakan malam semalam rupa-rupanya telah bertukar menjadi pengesahan wujudnya keretakan hubungan antara Tun Mahathir Mohamad dan Muhyiddin Yassin.

Mesyuarat khas itu diadakan atas permintaan Tun Mahathir yang tidak puas hati dengan perlantikan dua Exco baru Johor, Solihan Badri dan Tosrin Jarvanthi.

Tun Mahathir, sebagaimana persetujuan awal, dikatakan tidak mahu ada perubahan pada kedudukan Exco Johor, kecuali penambahan seorang lagi Exco daripada Bersatu bagi menggantikan Dr. Shahruddin yang telah dilantik sebagai Menteri Besar.

Bagaimanapun, ketika Muhyiddin mengadap Sultan Johor bersama Dr. Shahruddin, beliau dilaporkan telah mempersembahkan nama Solihan dan Tosrin dengan tidak memaklumkan kepada Tun Mahathir terlebih dahulu mengenainya.

Susulan itu, Tun Mahathir bukan saja terperanjat, malah kecewa dengan Muhyiddin yang tidak saja membelakangkannya, malah dilihat berpihak kepada kehendak istana.

Dalam isu hubungan yang suam-suam kuku dengan Raja dan Sultan ketika ini, Tun Mahathir dilapor lebih berharap kerajaan menunjukkan ketegasan dan tidak terlalu akur kepada kehendak istana.

Tambahan lagi, Muhyiddin dikatakan seperti cuba mengambil kesempatan dengan meletakkan penyokong kuatnya iaitu Solihan dan Tosrin sebagai Exco Johor.

Selain Dr. Shahruddin yang merupakan penyokong Muhyiddin, perlantikan dua Exco baru dianggap mengesahkan bahawa Muhyiddin sedang cuba mengukuhkan lagi kedudukannya.

Lantaran kecewa, Tun Mahathir telah memanggil mesyuarat khas untuk membincangkan perkara tersebut, bahkan turut meluahkan keinginan meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri berikutan kata-katanya sebagai Pengerusi Bersatu tidak lagi didengari oleh Presiden partinya sendiri.

Selain itu, mesyuarat khas tersebut juga panas dengan serangan oleh beberapa Ahli MPT pro Tun Mahathir terhadap Muhyiddin atas tindakannya itu.

Sebagai meredakan kekecewaan Tun Mahathir yang sampai mahu meletakkan jawatan itu, beberapa Ahli MPT kemudian bersolidariti menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri serta memintanya agar tidak mudah mengalah dengan apa yang sedang berlaku.

Walaupun tidak ada sebarang keputusan dalam mesyuarat khas itu, melainkan hanya sesi meluahkan perasaan, menyatakan kekecewaan dan menyerang Muhyiddin, yang nyata hubungan Tun Mahathir dengan Presiden Bersatu kini sudah tidak lagi semesra dulu.

Bibit-bibit keretakan kini semakin jelas dan ketara antara kedua mereka.

Tun Mahathir, selain mula kecewa, turut sudah ada kecurigaan dengan kesetiaan Muhyiddin terhadapnya.

Hanya sehari selepas mesyuarat khas itu, sekarang sudah terdengar adanya gerakan mahu menyingkirkan Muhyiddin sebagai Presiden Bersatu dalam pemilihan parti yang akan diadakan pada hujung tahun ini.

Sebagai sokongan kepada Tun Mahathir atas kedudukannya di kerusi Perdana Menteri, gerakan itu mahu Tun Mahathir sendiri diletakkan sebagai Presiden Bersatu, bukan lagi Pengerusi Bersatu seperti sekarang ini.

Mereka mahu Tun Mahathir berkuasa penuh dan menguasai sepenuhnya Bersatu, sama seperti ketika beliau menjadi Presiden UMNO dahulu.

Di waktu yang sama, program solidariti yang melibatkan himpunan ahli-ahli Bersatu di beberapa negeri turut sedang dirancang untuk menyatakan sokongan terbuka daripada ahli-ahli parti itu kepada Tun Mahathir.

Sudah tentu program solidariti yang digerakkan, antaranya melibatkan Ahli MPT pro Tun Mahathir sendiri itu akan mengenepikan Muhyiddin daripada dijemput sama.

Apa nak jadi ni? Apakah Muhyiddin akan jadi mangsa politik Tun Mahathir seterusnya?

continue…

Hanya kerana tidak puas hati dengan perlantikan dua Exco Johor yang baru, Tun Mahathir Mohamad bukan saja memanggil mesyuarat khas Bersatu secara tergempar, tetapi beliau kemudiannya seperti merajuk dan menawarkan untuk meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Kononnya beliau kecewa kerana keputusan yang sudah dipersetujui dalam Bersatu untuk tidak membuat perubahan dalam barisan Exco, tetapi diingkari oleh Muhyiddin Yassin selaku presiden parti bersama Menteri Besar Johor, Dr. Shahruddin Jamal.

Ehh…ehh…betul ke Tun Mahathir sampai nak letak jawatan kerana perkara itu?

Atau beliau sebenarnya hanya acah-acah saja?

Tun Mahathir, berdasarkan sejarah perjuangannya, beliau bukanlah pemimpin yang mudah kecewa, merajuk dan patah hati.

Jiwanya adalah jiwa kental dan suka melawan. Amerika dan kuasa besar Barat pun tidak pernah membuatnya takut atau gentar untuk berlawan, apatah lagi dengan perkara-perkara lain.

Di dalam negara, jika beliau tidak setuju, semua orang akan dilawannya, tidak kira sama ada mereka itu Perdana Menteri, Sultan atau Raja sekali pun.

Lagi pun, isu perlantikan dua Exco Johor adalah terlalu kecil untuk Tun Mahathir jadi kecewa, patah hati, merajuk dan ingin meletakkan jawatan, kecuali jika sekarang beliau sudah terlalu sensitif kerana faktor usia tua benar-benar sudah melanda jiwanya.

Untuk itu, ramai yang sangsi dan was-was bahawa Tun Mahathir benar-benar serius mahu meletakkan jawatannya.

Bagaimanapun, berikutan ancaman Tun Mahathir mahu meletakkan jawatan itu yang dilihat mengancam masa depan dan sumber rezeki sesetengah pihak, para Ahli MPT Bersatu kemudian bersolidariti menyatakan sokongan penuh terhadap Perdana Menteri.

Sokongan tersebut selepas itu bukan saja membuktikan Tun Mahathir terus mendapat sokongan untuk kekal sebagai Perdana Menteri dan menjadi Pengerusi Bersatu, malah membuatkan munculnya desakan agar Muhyiddin diundurkan daripada jawatannya.

Muhyiddin dilihat bukan lagi gandingan yang terbaik untuk Tun Mahathir, susulan isu perlantikan Exco Johor, baru-baru ini.

Di peringkat awal ini, sudah muncul permintaan agar Tun Mahathir sendiri menjadi Presiden Bersatu mengambil alih tempat Muhyiddin sebagai usaha agar kediktatorannya dalam mengurus parti seperti mengetuai UMNO dahulu dapat diulangi, sekaligus memberi jaminan tiada ada mana-mana perkara yang sudah diputuskan atau dipersetujui, tiba-tiba diengkari oleh pihak lain.

Walaupun terlihat ada yang bersetuju, dari segi logiknya, menjadikan Tun Mahathir sebagai Presiden Bersatu daripada Pengerusi yang dipegangnya sekarang adalah sesuatu yang sukar diterima dan tidak masuk akal.

Ia seperti menukar seorang pengerusi GLC menjadi pengarah urusan saya saja layaknya.

Walaupun pengerusi GLC tiada kuasa eksekutif, pengaruh mereka biasanya lebih besar dan dihormati dan dengan itu tiada yang mahu menjadi pengarah urusan setelah memegang jawatan pengerusi.

Jika pengerusi GLC berlaga angin dengan pengarah urusan, langkah yang biasa diambil ialah menukarnya dengan individu lain yang disenanginya.

Dalam soal Bersatu, Tun Mahathir pada waktu ini jelas sudah ada perasaan tidak senang hati kepada Muhyiddin sebagaimana sebelum ini.

Apakah tindakan Tun Mahathir tiba-tiba merajuk dan mengancam mahu letak jawatan kerana tidak senang dengan Muhyiddin ini sebagai permulaan kepada usahanya untuk menukar Presiden Bersatu itu?

Jika Tun Mahathir mahu menukar Muhyiddi, pengganti paling munasabah tentulah anaknya sendiri, Mukhriz yang ketika ini memegang jawatan Timbalan Presiden Bersatu.

Apakah mustahil untuk menjadikan Mukhriz sebagai Presiden Bersatu dan Tun Mahathir dalam masa yang sama terus kekal sebagai Pengerusinya?

Daripada satu sudut, semua ini tidak mustahil kerana Bersatu adalah umpama Tun Mahathir yang punya dan parti itu akan mengadakan pemilihan pucuk pimpinannya pada hujung tahun ini.

Kalau Tun Mahathir berjaya menjadikan anaknya sebagai Presiden Bersatu, apakah selepas itu Mukhriz akan dijadikan sebagai calon Timbalan Perdana Menteri untuk digandingkan dengan Anwar pula?

Gandingan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri ketika ini ialah MA iaitu Mahathir dan Azizah, apakah tidak mungkin gandingan yang cuba dirancang selepasnya ialah AM – Anwar dan Mukhriz?

Apakah yang lebih menyenangkan hati Tun Mahathir untuk berundur, bersara sepenuh masa dan memberi laluan kepada Anwar untuk mengambil alih tempatnya, selain daripada dapat melihat anaknya sendiri menjadi Timbalan Perdana Menteri, seterusnya terbuka laluan untuk ke kerusi Perdana Menteri kemudiannya?

– Shahbudin Husin

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply