Kereta Bawah Tanah Makati Akan Dibutuhkan Dengan Sky Train Di Filipina | Malaysia News

Kereta Bawah Tanah Makati Akan Dibutuhkan Dengan Sky Train di Filipina

Kereta Bawah Tanah Makati Akan Dibutuhkan Dengan Sky Train di Filipina

Sistem kereta bawah tanah Makati yang akan datang akan diatur untuk berhubung dengan Skytrain Makati-Taguig yang dibina di kawasan EDSA-Guadalupe. Di lokasi itu, dirancang bahawa stesen juga akan dibina.

Dalam satu pengumuman kepada Bursa Saham Filipina pada hari Jumaat (12/13), Philippine Infradev Holdings Inc. berkata Makati City Subway Inc. (MCSI) telah menerima kunci terma daripada Megaworld Corp untuk mewujudkan sebuah syarikat bersama yang akan membangun stesen untuk sistem kereta bawah tanah Makati dan Cadangan Skytrain.

Sementara itu, MCSI memeterai perjanjian berasingan dengan China Construction First Group Corp Limited (CCFG) untuk pembangunan berorientasikan transit yang serasi dengan stesen lain di Sistem Subway Makati.

Infracorp berusaha menghubungkan Megaworld Uptown Bonifacio ke stesen MRT Guadalupe di Makati, menggunakan teknologi monorel yang didorong kabel. Projek ini dicadangkan untuk dibina tanpa kos kepada kerajaan.

Untuk mendapatkan maklumat, projek kereta bawah tanah Makati adalah perkongsian antara konsortium yang diketuai oleh IRC dan kerajaan bandar Makati.

“Stesen utama dua sistem kereta api itu mesti mempunyai akses dan sambungan ke Stesen MRT Guadalupe dan sistem feri Pasig River,” kata Infradev dalam penjelasan rasminya.

(Asia News Network / The Star)

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply