Lim Guan Eng: Kerajaan Sedang Menilai Dan Bersedia Lancarkan Pakej Rangsangan Ekonomi | Malaysia News
Notice: sanitize_url is deprecated since version 2.8.0! Use esc_url_raw() instead. in /home/kulf6423/public_html/malaysiatopnews.com/wp-includes/functions.php on line 4652

Lim Guan Eng: Kerajaan Sedang Menilai dan Bersedia Lancarkan Pakej Rangsangan Ekonomi

Kuala Lumpur, MTN – Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata kerajaan sedang menilai dan bersedia untuk melancarkan pakej rangsangan ekonomi jika perlu, walaupun masih terlalu awal untuk menilai kesan Coronavirus Novel 2019 ke atas ekonomi.

“Pada ketika ini, masih terlalu awal untuk kerajaan bertindak kerana perlu mengkaji dan menganalisis impaknya terhadap ekonomi,” katanya.

“Apa yang penting sekarang adalah untuk memberi tumpuan dan menyokong usaha dan tindakan yang diambil oleh Kementerian Kesihatan bagi memastikan Malaysia selamat dan bebas daripada virus,” katanya.

Menurutnya sebelum wabak virus pecah, kerajaan telah mengambil langkah-langkah untuk merangsang rangsangan ekonomi selepas perang perdagangan antara Amerika Syarikat dan China.

Walau bagaimanapun, beliau berkata (pakej) digunakan terlebih dahulu, jika perlu, selepas wabak penyakit.

Di samping itu, Lim, yang ditanya mengenai rancangan kerajaan untuk mengkaji semula dasar fiskal negara seperti yang diputuskan oleh kerajaan Thailand selepas wabak koronavirus, berkata Malaysia telah mengambil sikap ‘tunggu dan melihat’.

“Thailand menarik kira-kira 11 juta pelancong dari China, jauh lebih besar daripada Malaysia, yang menerima kira-kira dua hingga tiga juta pelancong China, jadi impak ke atas ekonomi mereka lebih tinggi daripada kita (Malaysia),” katanya.

Menurut laporan itu, Pejabat Dasar Fiskal Thailand (FPO) menurunkan prospek ekonomi Thailand kepada 2.8 peratus tahun ini dan 2.5 peratus tahun lepas selepas menimbangkan kesan wabak virus dan penangguhan dalam bil anggaran untuk tahun fiskal tahun 2020.

Sementara itu, sidang akhbar itu turut dihadiri oleh Naib Presiden Bank Dunia untuk Asia dan Pasifik, Dr. Victoria Kwakwa.

Mengulas mengenai Coronavirus, Kwakwa berkata sebagai agensi pembangunan di seluruh dunia, beliau memantau dengan teliti pelbagai pihak termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengesan kesannya dan pada masa yang sama menawarkan sokongan teknikal dan analisis kepada China dan negara-negara lain di rantau ini.

“Kami juga berkongsi maklumat tentang pengalaman global masa lalu seperti sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS) dan mula mengkaji kesan ekonomi coronavirus,” katanya.

Terdahulu, Lim berkata kerajaan telah mencapai persetujuan dengan Kumpulan Bank Dunia untuk melanjutkan tugas Global Hub Kumpulan Bank Dunia di Kuala Lumpur selama lima tahun lagi, dari 2021 hingga 2025.

Beliau berkata pusat dengan 50 pekerja, separuh daripada Malaysia, akan membantu Malaysia dalam ekonomi digital dan membantu memberi tumpuan kepada mengekalkan pembangunan sistem kewangan konvensional dan Islam serta tadbir urus yang baik.

Sementara itu, Kwakwa berkata sebagai sebahagian daripada perpanjangan perjanjian itu, ia akan mengubah nama pejabat sebagai Hab untuk Pertumbuhan Kewangan yang Mampan dan Inklusif pada Julai 2020

“Kami juga akan terus memberi tumpuan untuk menyokong usaha Malaysia untuk mencatat pertumbuhan inklusif ke arah kemakmuran bersama dan mencapai negara berpendapatan tinggi,” katanya.

Satu lagi bidang tumpuan ialah mempromosikan peranan kepimpinan global Malaysia dalam kewangan mampan.

Malaysia, seorang ahli Bank Dunia pada tahun 1958, menandatangani perjanjian pertama dengan Bank Dunia untuk menubuhkan pusat penyelidikan dan pengetahuan pada 27 Januari 2015.

Sementara itu, Malaysia setakat ini telah mencatatkan tujuh kes coronavirus yang disahkan, yang semuanya melibatkan kaum Cina.

Facebook Comments