Mahathir Enggan Berhenti Atau Menyerahkan Kepada Anwar | Malaysia News

Mahathir Enggan Berhenti atau Menyerahkan Kepada Anwar

Memecah keheningan yang panjang di tengah kekacauan yang dibuat oleh peletakan jawatannya secara tiba-tiba sebagai PM, Mahathir berkata beliau akan membentuk kerajaan baru dengan anggota Parlimen tidak setia kepada parti.

Dalam satu kenyataan yang memecah keheningannya yang lama dan terlambat dalam kekacauan yang diwujudkan di Malaysia, sementara PM Mahathir terus memegang kuasa.

Beliau bercadang untuk memegang cengkaman yang lebih teguh dan lebih bebas di rantai di Malaysia sekiranya dia dibenarkan membentuk kerajaan.

Dalam ucapannya, beliau mengakui dia tahu tentang percubaan untuk membentuk kerajaan ‘Pintu Belakang‘.

Tetapi dia tidak bersetuju hanya kerana Umno mahu menjadi komponen dominan dalam rejim baru.

Rejim itu akan diketuai olehnya. Dia menolak rancangan sedemikian.

Di sini dalam bahasa Melayu bahagian Mahathir bercakap mengenai kerajaan pintu belakang:

Jadi peluang untuk menukar kepimpinan memang ada. Hanya saya berpendapat oleh kerana saya disokong oleh kedua-dua pihak, masa untuk saya letak jawatan belum tiba.

“Saya minta diberi masa. Tetapi parti saya BERSATU memutuskan untuk keluar dari Pakatan Harapan. Ada juga ahli dari parti komponen lain yang akan keluar. Dengan perlakuan ini Kerajaan Pakatan Harapan akan gugur.

“Kesannya jika BERSATU sokong PAS dan UMNO maka parti-parti yang kalahlah yang akan diri Kerajaan. Kerajaan ini akan didominasi oleh UMNO sebagai parti yang terbesar.

“Saya sanggup terima ahli UMNO yang keluar UMNO dan menyertai parti lain. Tetapi UMNO akan sertai Kerajaan campuran ini sebagai Parti UMNO. Ini tidak dapat diterima oleh saya. Maka terpaksalah saya letak jawatan.”

Secara harfiah, ia diterjemahkan kepada:


Jadi peluang untuk mengubah kepimpinan ada di sana. Kerana saya diberi sokongan oleh kedua-dua pihak (PH dan UMNO-PAS), saya belum lagi masa untuk meletakkan jawatan.

“Saya meminta mereka untuk memberi saya lebih banyak masa, tetapi pihak saya Bersatu memutuskan untuk meninggalkan Pakatan Harapan, ada juga yang meninggalkan PH, kesannya adalah kerajaan PH jatuh.

“Sebenarnya, jika Bersatu menyokong PAS dan UMNO untuk menyertai kerajaan, maka parti-partai yang kalah (dalam pemilihan terakhir) akan mengawal Kerajaan. Kerajaan ini akan didominasi oleh UMNO sebagai parti terbesar.

“Saya boleh menerima ahli-ahli UMNO yang meninggalkan UMNO dan menyertai parti-parti lain, tetapi jika UMNO menyertai kerajaan secara keseluruhan, saya tidak boleh diterima, maka saya terpaksa meletakkan jawatan.”


TIDAK ADA PENYELESAIAN DENGAN ANWAR

Bertentangan dengan semua persidangan media dan wawancara di mana beliau berkata beliau akan menyerahkan kuasa kepada Anwar Ibrahim, kali ini dia terus memimpinnya.

Beliau berkata beliau bersedia untuk membenarkan Parlimen menentukan siapa yang akan menjadi PM selepasnya.

Tetapi dia meletak jawatan selepas diberitahu dia Gila Kuasa. Peletakan jawatannya adalah untuk menunjukkan bahawa dia tidak Gila Kuasa.

Tetapi dia terus berkata, dia mahu kekal berkuasa dan jika diberi peluang dia akan membentuk kerajaan.

Tetapi kerajaan tidak akan berasaskan pakatan parti, sebaliknya, ia akan menjadi keperibadian yang dia akan memilih dan memilih.

CHAOS

Mengatakan beliau meminta maaf atas kekacauan yang dibuat dengan peletakan jawatannya secara tiba-tiba dan kejam sebagai Perdana Menteri, Mahathir berkata beliau mempunyai agenda.


Berikut adalah teks pertuturan penuh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

 1. Terlebih dahulu izinkan saya memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia kerana keadaan politik Negara yang agak kucar-kacir dan mungkin menimbulkan keresahan dikalangan tuan-tuan dan puan-puan.
 2. Seperti umum ketahui, saya telah menyerah surat peletakan jawatan sebagai Perdana Menteri ke-7 kepada Ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang diPertuanAgong.
 3. Walaubagaimanapun, saya telah dipanggil mengadap Yang diPertuan Agong kemudiannya, dan setelah berbincang selama lebih satu jam, Tuanku telah bersetuju menerima surat peletakan jawatan saya dan setelah itu menitah saya supaya menjadi Perdana Menteri Interim.
 4. Ada banyak sebab mengapa saya meletak jawatan tetapi cukuplah saya katakan bahawa saya merasa kononnya mendapat sokongan dari semua pihak sehingga saya tidak dapat memilih pihak mana yang saya pilih.
 5. Selain itu, terdapat juga tuduhan bahawa saya tidak berniat untuk melepas jawatan dan gila kuasa.
 6. Maka saya letak jawatan kerana saya tidak melihat kuasa dan jawatan itu sebagai “be all and end all” adalah matlamat saya. Bagi saya kuasa dan kedudukan itu adalah “a means to an end” ataupun satu alat untuk mencapai objektif. Dan objektif kita semua tentulah untuk kebaikan negara.
 7. Kerana itu saya meletak jawatan kerana bagi saya ternampak bahawa bagi orang politik yang terpenting ialah parti mana yang memerintah, sama ada yang kalah atau yang menang.
 8. Sebenarnya saya telah janji akan letak jawatan untuk memberi peluang kepada Dewan Rakyat menentukan siapa yang akan mengganti saya. Jika benarlah saya masih disokong, saya akan kembali. Jika tidak saya akan terima siapa sahaja yang dipilih.
 9. Jadi peluang untuk menukar kepimpinan memang ada. Hanya saya berpendapat oleh kerana saya disokong oleh kedua-dua pihak, masa untuk saya letak jawatan belum tiba.
 10. Saya minta diberi masa. Tetapi parti saya BERSATU memutuskan untuk keluar dari Pakatan Harapan. Ada juga ahli dari parti komponen lain yang akan keluar. Dengan perlakuan ini Kerajaan Pakatan Harapan akan gugur.
 11. Kesannya jika BERSATU sokong PAS dan UMNO maka parti-parti yang kalahlah yang akan diri Kerajaan. Kerajaan ini akan didominasi oleh UMNO sebagai parti yang terbesar.
 12. Saya sanggup terima ahli UMNO yang keluar UMNO dan menyertai parti lain. Tetapi UMNO akan sertai Kerajaan campuran ini sebagai Parti UMNO. Ini tidak dapat diterima oleh saya. Maka terpaksalah saya letak jawatan.
 13. Sebagai manusia biasa saya tidak sunyi dari melaku kesilapan. Saya pohon maaf jika peletakan jawatan oleh saya adalah salah.
 14. Yang diPertuan Agong bertitah supaya saya dilantik sebagai Perdana Menteri sementara. Saya sedar apa juga yang dilakukan oleh saya sekarang akan ditentang dan ditolak oleh ramai, tetapi mungkin ada yang menyokong. Saya tidak cari untuk disukai ramai. Saya hanyalah membuat sesuatu saya anggap baik bagi negara.
 15. Politik, orang politik dan parti politik terlalu utama politik sehingga lupa negara menghadapi masalah ekonomi dan kesihatan yang mengancam negara.
 16. Saya berpendapat betul atau tidak, politik dan parti politik perlu diketepikan buat masa sekarang. Jika dibenar saya akan cuba adakan pemerintahan yang tidak memihak kepada mana-mana parti. Hanya kepentingan negara sahaja yang akan diutamakan.
 17. Jika diizin inilah yang akan saya cuba.
 18. Saya berdoa dan saya pohon kepada Allah SWT saya diberi petunjuk dalam usaha ini.

Sekian, terima kasih.


Dia mengatakan untuk pemenang atau kalah adalah parti yang penting. Tetapi baginya, selepas beliau meletak jawatan sebagai pengerusi parti, ia tidak berlaku.

Mahathir berkata jika beliau masih mempunyai sokongan pihak-pihak yang memberi sokongan kepadanya lebih awal, beliau akan membentuk kerajaan baru.

Walau bagaimanapun, Parti Islam Malaysia dan Umno telah menarik balik sokongan mereka kepada Mahathir.

Mereka tidak bersetuju untuk membentuk kerajaan dengannya sebagai PM tetapi tanpa semua ahli dalam kerajaan.

Mahathir hanya mahu beberapa ahli Umno menyertai beliau di ‘backdoor‘ kerajaan baru.

Ketika itu gagal dan Pakatan Harapan mendesaknya untuk menetapkan tarikh untuk berlepas sebagai PM, dia berhenti.

Hanya untuk kembali sebagai PM sementara yang kini bertanggungjawab membentuk kerajaan baru.

Sekiranya dia tidak mempunyai majoriti maka Raja Malaysia akan menentukan langkah seterusnya ke hadapan.

-wtf.live

Facebook Comments
Share on:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •