Penganalisis Ramal Anwar Ibrahim Akan Menjadi PM | Malaysia News

Penganalisis Ramal Anwar Ibrahim Akan Menjadi PM

Shah Alam, MI: Penganalisis politik di Universiti Utara Malaysia (UUM), Profesor Dr. Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata berdasarkan perkembangan semasa dan meramalkan bahawa Anwar akan mempunyai kelebihan menjadi Perdana Menteri berbanding Dr Mahathir.

“Berdasarkan kiraan kasar parti yang telah menyatakan sokongan mereka kepada calon masing-masing,” katanya.

Semalam, sejumlah 221 kawasan Parlimen yang ditemuramah oleh Agong Yang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk menentukan pilihan raya Perdana Menteri kelapan akhirnya selesai.

Ini kerana selebihnya 131 Ahli Parlimen dari PH dan Warisan dapat mengendalikan wawancara peribadi dengan Yang Mulia, disaksikan oleh Setiausaha Agung negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali.

Temubual juga diadakan selama tiga minit untuk setiap Ahli Parlimen dan dijalankan secara berperingkat.

Difahamkan bahawa semua Ahli Parlimen mesti mengisi borang yang memaparkan nama ketua sebagai perdana menteri kelapan atau memilih untuk membubarkan Parlimen.

Bagaimanapun, wawancara itu tidak melibatkan Dr Mahathir kerana dia pertama kali bertemu dengan Yang di Agong Pertuan pada hari Ahad.

Semalam, wawancara melibatkan 90 anggota Parlimen yang terdiri daripada Barisan Nasional (BN), Pas dan Parti Sarawak (GPS) dan Bebas.

Wawancara hari ini akan diadakan dari pukul 10:00 hingga 16:30, manakala fasa awal akan diadakan dari 14:30 hingga 18:30.

Sementara itu, pada tengah hari semalam ketika dia dihadapkan oleh seorang pegawai media di Gate of National Palace 2, Yang Agong Pertuan menggesa orang ramai untuk bersabar sementara Baginda mengambil tugas mencari penyelesaian terbaik untuk negara.

Lebih menarik lagi, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda juga sanggup membelanjakan pakej makanan segera kepada pengamal media sebagai penghargaan terhadap usaha mereka untuk melaporkan perkembangan terkini dalam krisis politik negara.

Pada hari Isnin, Dr Mahathir mengejutkan negara ketika beliau mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri hari ini.

Keputusannya untuk meletak jawatan telah diluluskan oleh Yang Mulia, tetapi Dr Mahathir kemudiannya dilantik sebagai Perdana Menteri sementara di bawah Perkara 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan.

Keputusannya adalah untuk membenarkan Dr Mahathir mengambil alih kerajaan negara sehingga Perdana Menteri dan anggota Kabinet baru dilantik.

Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •