Mahkamah Menolak Tawaran SPRM | Malaysia News

Mahkamah Menolak Tawaran SPRM

SPRM

Mahkamah Menolak Tawaran SPRM

Mahkamah menolak tawaran MACC untuk kehilangan lebih dari RM1 juta daripada Umno kedah dan Habib Jewels

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Jumaat (13 Dis) menolak permohonan pendakwaan untuk kehilangan RM1.15 juta daripada jawatankuasa perhubungan Umno Kedah dan Habib Jewels Sdn Bhd yang dikatakan berkaitan dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Jawatankuasa Perhubungan Umno Kedah dan Habib Jewels didakwa menerima wang dari bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak masing-masing berjumlah RM1.05 juta dan RM100,000.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali menolak permohonan pendakwaan yang diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Allan Suman Pillai dan Abdul Rashid Sulaiman atas alasan pendakwaan gagal membuktikan kes-kes pelucuthakan sivilnya kedua-dua entiti itu.

“Bagi Jawatankuasa Perhubungan Umno Kedah, ia perlu diberi perhatian bahawa enam cek dikeluarkan oleh Datuk Seri Najib berjumlah RM15 juta, dibayar dalam tempoh masa antara 2012 dan 2013.

“Aplikasi perampasan kini berkaitan dengan kedudukan baki kredit kredit semasa responden, yang dibekukan dan kemudian dirampas pada 25 Jun, 2018, iaitu jumlah RM1,054,019.22.

“Bukti afidavit, bagaimanapun, menunjukkan bahawa daripada enam cek itu, pembayaran cek terakhir sebanyak RM1 juta dibuat pada bulan Jun 2013. Baki akhir pada 30 Jun 2013 adalah hanya kira-kira RM1.4 juta,” kata Mohd Nazlan dalam penghakimannya.

Beliau berkata pada masa itu, sebahagian besar daripada RM15 juta itu telah meninggalkan akaun dan baki itu, dari semasa ke semasa, menurun kepada RM58,000 yang rendah pada baki pembukaan pada Jan 1,2017.

“Lebih-lebih lagi, dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2018 sahaja, yang sebelum Pilihan Raya Umum ke-14, lebih daripada RM27 juta telah dimasukkan ke dalam akaun responden melalui 44 transaksi, dan dalam tempoh yang sama, sejumlah RM26 juta telah dibayar dalam 203 transaksi.

“Pendek kata, pada pendapat saya, tidak dapat dikatakan bahawa jumlah lebih RM1 juta, yang kini tinggal di dalam akaun dan bertujuan untuk dilucuthakkan oleh pendakwa raya, merupakan sebahagian daripada RM15 juta yang dibayar oleh Najib beberapa tahun yang lalu, memandangkan jumlah simpanan dan pengeluaran yang sangat tinggi, dan mengambil kira jumlah baki yang dicatatkan dalam tempoh selepas deposit RM15 juta pada tahun 2013 dan penyitaan akaun pada tahun 2018, “katanya.

Hakim itu berkata walaupun dianggap bahawa RM15 juta adalah hasil kegiatan yang menyalahi undang-undang dan bahawa ia telah dibayar ke dalam akaun tersebut dari responden, dengan kemungkinan kebarangkalian, tidak dapat dikatakan bahawa jumlah dalam akaun kini dicari terlucut adalah bukti atau hal perkara yang berkaitan dengan kesalahan di bawah Seksyen 4 Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Perolehan Akta Kegiatan yang melanggar Undang-undang atau bahawa ia adalah hasil kegiatan yang menyalahi undang-undang.

“Antara lain sebab-sebab yang disebutkan di atas, saya dengan ini menolak permohonan itu,” katanya.

Penasihat G. Nadaraja muncul untuk Jawatankuasa Perhubungan Umno Kedah.

Bagi kes Habib Jewels, Hakim Mohd Nazlan berkata wang yang diterima oleh entiti untuk membeli barang kemas dilakukan dengan niat baik dalam urusan biasa perniagaan responden.

“Pendakwa umum tidak mempertikaikan transaksi penjualan ini, tidak juga ada tuduhan palsu atau bentuk salah laku yang dibuat oleh penuntut umum terhadap responden.

“Saya juga berpuas hati bahawa tidak ada alasan bagi responden untuk mempercayai bahawa bayaran oleh Najib untuk barang kemas yang dijual oleh responden kepada Najib adalah hasil kegiatan yang menyalahi undang-undang. Urusniaga pada tahun 2014 adalah sebelum tuduhan mengenai peranan Najib mengenai 1MDB diumumkan pada pertengahan 2015.

“Selain itu, tidak ada bukti bahawa institusi kewangan bagi akaun bank pembayar dan akaun bank penerima yang membebaskan RM100,000 dari akaun Najib kepada responden telah menimbulkan sebarang kebimbangan berkaitan dengan transaksi cek cek Oleh itu, memandangkan responden menerima RM100,000 dengan suci hati untuk pertimbangan berharga suatu perintah boleh dilucuthakkan tidak boleh dibuat di bawah Seksyen 56, “katanya.

Peguam Khoo Guan Huat dan Gooi Yang Shuh mewakili Habib Jewels Sdn Bhd.

Ia dilaporkan sebelum Ketua Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya berkata ia telah memfailkan saman fitnah terhadap 41 responden untuk mendapatkan kira-kira RM270 juta dalam dana berkaitan dengan 1MDB.

Latheefa berkata langkah itu adalah selaras dengan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) kerana SPRM mendakwa wang tersebut telah dipindahkan dari akaun bank Najib.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply