PM Muhyiddin Gagal Dapat Sokongan Majoriti Parlimen | Malaysia News

PM Muhyiddin Gagal Dapat Sokongan Majoriti Parlimen

Kuala Lumpur, MTN – Parlimen secara rasmi mengumumkan kelewatan itu sehingga Mei depan. Tanpa alasan yang jelas, parlimen menangguhkan sesi perdana yang sepatutnya diadakan pada 9 Mac depan.

Spekulasi kemudian timbul. Muhyiddin gagal membina gabungan parti politik yang dominan di parlimen. Sama seperti ramai orang percaya bahawa Muhyiddin tidak mempunyai sokongan majoriti di parlimen.

Seperti yang diketahui, Muhyiddin yang menjadi Perdana Menteri kerana manuver Kerajaan Pintu Belakang, sebenarnya hanya datang dari sebuah parti kecil (Parti Bersatu). Dengan hanya 26 kerusi (angka itu dikurangkan bersama-sama dengan sokongan untuk Tun M), Muhyiddin terpaksa berkompromi dengan majoriti kerusi UMNO (42 kerusi), PAS (18 kerusi) dan GPS (18 kerusi). Keadaan-keadaan ini akhirnya menjadikan kuasa tawar Muhyiddin lemah dan mengakibatkan dia harus berkompromi secara luas dengan ketiga elemen parti itu.

Keadaan ini juga dipercayai menjadikan kabinet kerajaan Muhyiddin tidak pernah menyampaikannya. Tarik menarik kuasa dan permintaan langsung untuk kedudukan Menteri membuat kesukaran Perdana Menteri yang baru untuk menyenangkan semua pihak (Parti).

Oleh kerana ketidakmampuan Muhyiddin untuk membina kompromi dan menyelesaikan rundingan, sesi parlimen pertama ditangguhkan sedemikian rupa. Muhyiddin, yang bimbang bahawa kerajaannya tidak mempunyai sokongan majoriti parlimen, bimbang ia akan digulingkan oleh gabungan Pakatan Harapan (yang harus memimpin kerajaan).

Di bawah syarat-syarat tanpa parlimen, kerajaan praktikal akan beroperasi tanpa pengawasan. Dan, dengan cara itu, kita semua perlu bersiap sedia jika ada dasar kerajaan yang tidak memihak kepada rakyat.

_______________________________________________
@RaheemArshavin

Facebook Comments