Kabinet (Perasuah) PM Muhyiddin | Malaysia News

Kabinet (Perasuah) PM Muhyiddin

Kuala Lumpur, MTN – Adalah sukar untuk berhujah bahawa kabinet Muhyiddin akan bebas daripada unsur rasuah. Alasannya mudah, kerana sokongan kerusi Muhyiddin di parlimen sangat kecil (Parti Bersatu hanya mempunyai 18 kerusi), dia harus berkompromi dengan beberapa pemimpin parti yang terlibat dalam kes rasuah.

Yang jelas ialah pemimpin UMNO (yang mempunyai 42 kerusi). Terdapat sekurang-kurangnya 5 elit UMNO yang terbabit dalam kes rasuah. Mereka termasuk Najib Rajak, Zahid Hamidi, Ku Nan, Musa Aman dan Bung Mokhtar. Tidak sedikit, jumlah wang negeri yang dikorbankan oleh lima pemimpin UMNO berjumlah lebih daripada RM 8.6 bilion.

Dalam keadaan sedemikian, sukar bagi Muhyiddin untuk tidak menampung mereka dalam membentuk kabinet. Kerana, sokongan yang diberikan oleh UMNO, hampir separuh dari semua sokongan kepada Muhyiddin di parlimen. Sekurang-kurangnya, UMNO (Zahid Hamidi) akan menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Walau bagaimanapun, rundingan tidak hanya berlaku di dalam bilik kabinet. Rundingan hampir pasti berlaku dalam proses perundangan. Beberapa pemimpin UMNO yang pasti terlibat dalam kes-kes rasuah perlahan-lahan dibebaskan. Kes rasuah tidak akan disambung seperti semula.

Dan, tanda-tanda kabinet anti rasuah semakin jelas. Sebagai contoh, Zahid Hamidi yang berani menangguhkan *panggilan pengadilan* (kerana dia bertemu dengan PM) atau peletakan jawatan Latheefa Koya sebagai Pengerusi SPRM tiba-tiba tanpa sebab yang jelas.

Tidak dapat dielakkan, penggulingan Pakatan Harapan dan pembentukan Kerajaan Pintu Belakang tidak boleh dipahami semata-mata sebagai suatu perkara kuasa politik. Kerajaan Pintu Masuk Muhyiddin adalah milik kem perasuah yang ingin kembali berkuasa.

Kita mesti melawan !

______________________________________________________________________

@RaheemArshavin

Facebook Comments