Sistem Parlimen Tidak Akan Benarkan PM Bertindak Sesuai Keinginannya | Malaysia News

Sistem Parlimen Tidak Akan Benarkan PM Bertindak Sesuai Keinginannya

Zaid Ibrahim | Bekas Menteri

Terdapat tiga kumpulan utama yang tidak mahu Anwar Ibrahim lancar menjadi Perdana Menteri (PM) yang akan datang.

Yang pertama ialah kumpulan perniagaan, yang mengelilingi PM semasa, dan mereka takut tren kereta uang tidak lagi akan datang kepada mereka. Setelah bertahun-tahun bekalan tidak terganggu, mereka takut akan ada penutupan. Yang kedua adalah pemimpi yang bercita-cita tinggi yang berfikir, dengan beberapa perdagangan politik, mereka boleh menjadi penduduk seterusnya di Putrajaya.

Kumpulan terakhir adalah pemikir strategik untuk Muafakat Nasional, yang percaya bila Mahathir Mohamad lebih lama memimpin Pakatan Harapan, gabungan itu akan pecah lebih cepat dan dengan itu lebih selesa bagi mereka untuk memenangi pilihan raya umum akan datang.

Walau bagaimanapun, ketiga-tiganya akan gagal kerana mereka fikir mereka cukup pintar untuk menipu pengundi yang menyokong Pakatan Harapan. Dengan menggunakan propaganda, mereka membingungkan pengundi, dengan mengatakan bahawa PM boleh membaik pulih kabinet sesuai kehendaknya.

Dalam erti kata lain, mereka menyatakan bahawa PM boleh menghilangkan unsur-unsur PKR yang menyokong Anwar, Menteri-Menteri DAP dan Menteri Amanah, dan menggantikannya dengan pengkhianat dari Muafakat Nasional.

Jawapan ringkas ialah PM tidak boleh melakukan ini. Dalam model parlimen Westminster yang kita ikuti, mandat yang diperoleh daripada pemilih memerlukan kabinet yang terdiri daripada ahli gabungan Pakatan Harapan.

Mandat rakyat diberikan kepada gabungan yang dipanggil Pakatan Harapan dan tidak langsung kepada seorang individu (Mahathir). PM kita tidak mempunyai kuasa di luar kuasa kolektif Pakatan Harapan. Dia tidak boleh memusnahkan Pakatan Harapan tanpa memusnahkan dirinya.

Ini tidak seperti sistem Presiden. Seorang Presiden boleh menolak seluruh kabinet dan melantik Menteri-menteri baru kerana dia dipilih secara langsung oleh rakyat. Sifat mandat Presiden berbeza daripada PM kita.

Menghadapi masalah ini, para pengarang kemudian membuat helah baru. Mereka kini mengatakan bahawa parti pembangkang dapat memindahkan undi percaya di Parlimen untuk menuntut bahawa PM sekarang terus memerintah sehingga tempohnya berakhir.

Terdapat propagandis yang mengatakan Anwar mesti mendapat sokongan Majlis Rakyat untuk menjadi PM. Beliau tidak mendesak syarat-syarat ini apabila Mahathir dilantik PM.

Trik sedemikian merupakan penyalahgunaan kuasa Dewan Rakyat. Itu tidak pernah dilakukan di tempat lain. Dewan Rakyat adalah badan perundangan yang diamanahkan untuk meluluskan undang-undang yang diperlukan oleh negara.

PM tidak berada dalam kecekapan badan perundangan, tetapi merupakan perkara eksekutif.

Sudah tentu terpulang kepada pihak-pihak dalam kerajaan untuk menentukan isu siapa yang menjadi PM. Sekiranya sekarang bukanlah pilihan yang popular maka seseorang itu boleh menggerakkan undi tidak percaya kepada PM dan kerajaannya.

Jika undian itu berjaya, maka Parlimen boleh dibubarkan, dan negara menghadapi pilihan raya umum akan datang. Oleh itu, kita perlu melakukan langkah demi langkah dengan betul.

Adalah tidak wajar dan bodoh bagi sesiapa sahaja untuk berfikir Anwar tidak akan mendapat sokongan Dewan Rakyat ketika dia mengambil jawatan. Ia juga tidak mungkin untuk membuat kesimpulan bahawa kita perlu mencari orang lain sekarang, kerana Anwar mungkin tidak memerlukan sokongan yang diperlukan.

Saya tidak mahu bimbang membincangkan ketika Mahathir turun. Biarkan Pakatan Harapan membuat keputusan. Saya tidak mahu negara kita kelihatan bodoh apabila pemimpinnya bercakap tidak masuk akal mengenai asas-asas demokrasi parlimen.

Parti-parti politik seperti PAS akan mencadangkan apa sahaja yang mereka suka tanpa terlalu risau tentang kredibiliti kerana mereka adalah parti agama. Walau bagaimanapun, saya harap pemimpin yang lebih celik politik tidak berputus asa untuk mengucapkan sampah ketika mencari penyelesaian kepada masalah politik.

Facebook Comments