Warganet Berang - Rakyat Menunggu Air, Lori Tangki Dihantar Terus Ke Rumah VIP | Malaysia News

Warganet Berang – Rakyat Menunggu Air, Lori Tangki dihantar terus ke rumah VIP

Warganet Berang – Rakyat Menunggu Air, Lori Tangki dihantar terus ke rumah VIP

Meskipun paip air yang kering sudah mula mengalir di Selangor, warganet yang sememangnya tidak gembira nampaknya bertambah bengang selepas mengetahui terdapat VIP yang didakwa mendapat layanan istimewa.

Antara layanan yang diterima VIP terbabit merupakan air dalam tangki yang dihantar terus ke rumah.

Antara VIP tersebut adalah Menteri Besar Amirudin Shari dan keluarganya. Terdapat juga dakwaan beberapa menteri persekutuan yang menerima layanan sama.

Tidak seperti rakyat Selangor yang terpaksa membeli air botol atau menunggu mendapatkan air, beberapa posting Instagram isteri Amiruddin Masdiana Muhammad telah tular.

Antaranya memaparkan tangki Air Selangor di depan rumahnya.

“Terima kasih Air Selangor kerana menghantar air.

“Saya faham anda merupakan petugas barisan hadapan sekarang. Semoga Allah memberkati,” kata Masdiana pada keterangan gambar tersebut.

Terdapat lagi tangkapan skrin dari Instagram Masdiana semalam yang menunjukkan anaknya tengah berenang dalam kolam peribadi dengan kapsyen “bila air takde”.

Warganet yang meninggalkan komen pada gambar Masdiana pula bertukar berkongsi gambar mereka yang beratur di tepi jalan untuk mendapatkan air dari paip awam atau lori tangki air.

Ketika dihubungi, Air Selangor mengesahkan bahawa pihaknya telah menghantar lori tangki ke kediaman Amirudin.

“Ya. Air Selangor ada hantar air ke rumah menteri besar,” kata ketua pegawai komunikasi Air Selangor Elina Baseri kepada Malaysiakini.

Ditanya adakah ia merupakan perkara biasa untuk Air Selangor menghantar air terus ke rumah menteri besar, Elina berkata: “Kita tak hanya hantar ke rumah MB, kita juga buat yang terbaik dan hantar ke semua pelanggan.”

“Jika kamu lihat kenyataan media, kami juga dapat bantuan dari negara lain kerana tangki tidak cukup bagi 1.2 juta akaun (pengguna),” jelasnya lagi.

Ditanya pula berhubung rasa tidak senang rakyat kerana dakwaan layanan berat sebelah oleh Air Selangor, Elina menolak untuk komen dan meminta bertanya kepada pejabat Amirudin.

Pegawai kepda Amirudin berkata kepada Malaysiakini bahawa Masdiana telah memohon maaf berkenaan kenyataannya sebelum ini.

“Saya sedar terdapat kesilapan dengan gambar terdahulu yang membawa kepada intepretasi ramai.

“Malah, terdapat orang berkata tangki dihantar untuk penuhi kolam. Ini tidak benar,” kata Masdiana.

Dia juga menafikan bahawa terdapat sebarang hasrat untuk menunjuk tetapi katanya gambar itu hanya bertujuan untuk menzahirkan rasa terima kasih kepada pegawai Air Selangor atas usaha mereka.

“Saya meminta maaf atas tindakan yang menyinggung perasaan semua pihak,”katanya lagi.

Sementara itu, Anggota Parlimen Segambut Hannah Yeoh turut mengulas isu itu di Twitter dan dipercayai merujuk dakwaan segelintir menteri menerima layanan istimewa.

“Rumah-rumah Menteri di Bukit Damansara saya minta pertimbangkan permintaan penduduk lain di sana untuk tangki air.

“Biar tangki air jalan ikut giliran jalan-jalan di sana. Tunggu giliran anda,” kata Yeoh dengan merujuk kawasan yang juga merangkumi kediaman Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Sungai Selangor fasa 1, fasa 2, fasa 3 dan Loji Rawatan Air (LRA) Rantau Panjang ditutup sejak 3 Sep kerana didapati pencemaran dalam air.

Ini berlaku selepas pencemaran didapati ke Sungai Gong yang kemudian mengalir ke Sungai Sembah yang seterusnya ke Sungai Selangor.

Air akan dipulihkan dalam tiga fasa, iaitu dari 5 September hingga 7 September di bawah fasa 1, 7 September hingga 8 September di bawah fasa 2 dan 8 September hingga 9 September di bawah fasa 3. [mk]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply