Timbalan PM: Sektor Agromakanan Sebagai Penyumbang Utama Dalam Pembangunan Negara | Malaysia News

Timbalan PM: Sektor Agromakanan Sebagai Penyumbang Utama dalam Pembangunan Negara

Timbalan PM: Sektor Agromakanan Sebagai Penyumbang Utama dalam Pembangunan Negara

Johor Bahru – Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata bahawa untuk meningkatkan dan memajukan pembangunan negara, sektor agromakanan berskala besar telah perlu dikembangkan sebagai penyumbang utama.

Menurut beliau, momentum pertumbuhan ekonomi tetap positif meskipun terdapat ketidakpastian di pasaran ekonomi global dan domestik. Untuk itu kerajaan melalui Joint Wealth Vision 2030 (WKB 2030) berhasrat untuk memastikan bahawa Malaysia akan terus berkembang melalui ekonomi yang adil, saksama dan inklusif.

“Untuk menjayakan WKB 2030, sektor agromakanan akan memerlukan lebih banyak pelapis dan generasi muda yang dapat menyuntikkan semangat baru ke dalam pembangunan sektor ini,” katanya ditulis pada Jumaat (29/11).

“Ini karena sektor ini dilihat mampu menghasilkan pendapatan yang lumayan buat kaum muda, setanding atau lebih baik daripada kerjaya yang lain,” tambahnya.

Beliau mengatakan bahawa GNP 2019 akan menjadi platform yang akan menarik kaum muda terutamanya untuk meneroka ke sektor ekonomi dan menanamkan semangat keusahawanan dalam fikiran mereka.

Menurutnya lagi, pelbagai insentif dan peruntukan disediakan untuk menarik lebih ramai agropreneur muda menyertai sektor agromakanan.

“Sektor ini boleh menjadi kerjaya bagi kaum muda di masa hadapan. Ketika merasmikan HPPNK 2019, saya meminta kaum petani, penternak dan nelayan untuk mengambil manfaat daripada Program Sumber Kekayaan Baharu (SKB) yang dirancang di bawah MOA (Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani) bagi memperoleh sumber pendapatan tambahan,” katanya.

“Program ini sejajar dengan fokus pada pembangunan industri kelapa, nenas, durian, tenusu dan ruminan untuk menghasilkan pendapatan yang menguntungkan dan mengurangkan kebergantungan terhadap bekalan import,” katanya lagi.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply