Jangan Terburu-buru Rang Undang-Undang IPCMC Melalui Parlimen, Menggesa IGP | Malaysia News

Jangan Terburu-buru Rang Undang-Undang IPCMC Melalui Parlimen, Menggesa IGP

Jangan Terburu-buru Rang Undang-Undang IPCMC Melalui Parlimen, Menggesa IGP

Bangkok – Inspektor Jeneral Polis Abdul Hamid Bador mahu lebih banyak masa dan ruang bagi pertunangan dan perbincangan mengenai isu-isu yang dibangkitkan dalam Rang Undang-undang Suruhanjaya Penyalahgunaan Aduan Polis Bebas (IPCMC) 2019.

“Beberapa perkara yang dibangkitkan mengenai rang undang-undang yang dicadangkan itu tidak diberikan perhatian yang adil,” katanya ditulis Jumat (29/11).

Hamid berkata kerajaan tidak perlu tergesa-gesa membentangkan rang undang-undang di Dewan Rakyat.

Ini akan membolehkan jawatankuasa pilihan khas parlimen IPCMC untuk melibatkan pihak berkepentingan dan mendengar perkara-perkara yang dibangkitkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang berjumlah 130,000 orang.

“Pada mulanya, saya mengalu-alukan IPCMC kerana saya percaya rang undang-undang itu baik untuk negara kerana ia memberikan pendekatan yang lebih menyeluruh dalam pemantauan PDRM.

“Tetapi pada kebelakangan ini, saya dapat melihat usaha memburu rang undang-undang di Parlimen walaupun begitu banyak kekaburan yang dibangkitkan oleh PDRM sendiri yang tidak baik.

“Mari kita beri sedikit masa supaya rang undang-undang itu ditapis dan jawatankuasa pilih khas parlimen untuk menangani semua isu yang dibangkitkan.

“Kami mahu melihat undang-undang yang baik yang adil kepada semua – kerajaan, warganegara dan PDRM – apabila ia diluluskan oleh Parlimen,” katanya kepada Bernama di luar Mesyuarat Asean +3 mengenai Jenayah Transnasional (AMMTC) di sini hari ini .

IPCMC Bill 2019 dijangka dibentangkan di Dewan Rakyat minggu depan.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Liew Vui Keong berkata perubahan yang dicadangkan telah disampaikan kepada semua Ahli Parlimen.

Jawatankuasa pilihan khas parlimen telah mencadangkan 36 perubahan kepada Rang Undang-Undang IPCMC yang asal.

Walau bagaimanapun, beberapa kumpulan, termasuk Persatuan Pegawai Polis Senior, telah meminta kerajaan menangguhkan rancangannya untuk membentangkan bil minggu depan memandangkan pandangan persatuan itu tidak diambil kira dan tiada perubahan dibuat.

Hamid berkata beliau telah menulis kepada jawatankuasa pilih khas “minggu sebelum” untuk menimbulkan kebimbangannya mengenai rang undang-undang yang dicadangkan itu.

Beliau menambah bahawa kebimbangan yang timbul adalah “sangat adil”.

“Semua mata dicantumkan dalam surat itu. Ia tidak bermakna mereka perlu menerima segala-galanya tetapi sekurang-kurangnya mereka dapat menjelaskan perkara kepada kami.

“Saya harap mereka boleh keluar dengan penjelasan yang baik tentang mengapa titik tertentu telah diterima dan mengapa orang lain tidak.

“Saya tidak mahu undang-undang yang diluluskan menjadi subjek perdebatan di mahkamah kemudian. Itulah kebimbangan saya.

“Saya tidak mahu rang undang-undang seperti itu (pepatah Melayu) ‘rumah siap, pahat berbunyi’ (rumah sudah siap tetapi bunyi pahat masih boleh didengar),” katanya.

-Bernama-

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply