Anwar Sedia Beri Maklumat Kepada Polis Mengenai Tuduhan Yusoff Rawther | Malaysia News

Anwar Sedia Beri Maklumat Kepada Polis Mengenai Tuduhan Yusoff Rawther

Anwar Sedia Beri Maklumat Kepada Polis Mengenai Tuduhan Yusoff Rawther

Kuala Lumpur – Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menyatakan bahawa beliau bersedia membantu siasatan polis dalam kes fitnah yang didakwa oleh bekas pembantunya, Muhammad Yusoff Rawther.

Presiden PKR juga mengucapkan terima kasih kepada pihak polis kerana mempercepat penyiasatan terhadap dakwaan fitnah.

“Memandangkan dakwaan terbaru terhadap saya, saya mengucapkan terima kasih kepada pihak polis kerana mempercepat penyiasatan mereka,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

“Saya mahu memastikan saya bersedia untuk memaklumkan kepada polis pada masa yang segera untuk membantu siasatan,” katanya.

Walau bagaimanapun, beliau tidak menerangkan secara terperinci hari dan masa untuk hadir dan memberitahu polis.

Kenyataan itu datang selepas pesuruhjaya Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata Bahagian Judi dan Pendakwaan Bersama (D5) JSJ akan menghubungi Anwar dan beberapa saksi lain untuk memberi keterangan dalam kes ini.

Yusoff Rawther baru-baru ini mendedahkan melalui Ikrar Kesetiaan (SD) bahawa dia diganggu oleh Anwar pada awal Oktober tahun lepas sebelum mengemukakan laporan polis dan menyerahkan sekolah rendah kepada polis di Sentul IPD pada hari Sabtu 7 Disember untuk tindakan selanjutnya.

Isnin, 9 Disember, Yusoff muncul bersama peguamnya, Datuk Mohammed Haniff Kathri Abdulla di Bukit Aman sebelum diambil kira selama lapan jam kerana masalah ini.

Yusoff muncul semula pada sebelah petang tetapi diiringi oleh seorang wanita yang dipercayai menjadi ahli keluarga ke Bukit Aman sebelum direkodkan selama tiga jam dan meninggalkan pejabat Ibu Pejabat Polis Malaysia di sebelahnya.

Seminggu yang lalu, Anwar telah memfailkan laporan polis yang menafikan status Yusoff Rawther Elementary School dan fitnah yang tidak berasas telah dilemparkan kepadanya untuk tindakan polis yang lebih lanjut.

Kes ini sedang disiasat di bawah Seksyen 354 Kanun Jenayah.

Seksyen 354 Kanun Jenayah membincangkan kesalahan “menyerang atau melakukan keganasan jenayah terhadap sesiapa, dengan tujuan untuk menipu atau mengetahui bahawa dia dengan cara ini melanggar kehormatan orang itu”.

Sekiranya disabitkan di bawah Seksyen 354 Kanun Jenayah, pesalah itu “mesti dijatuhi hukuman penjara sehingga sepuluh tahun, atau denda, atau dibuang, atau satu daripada dua ayat”.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply