Hari Selepas Demo Pembangkang, Kerajaan Thailand Diprotes Ribuan Orang | Malaysia News

Hari Selepas Demo Pembangkang, Kerajaan Thailand Diprotes Ribuan Orang

Hari Selepas Demo Pembangkang, Kerajaan Thailand Diprotes Ribuan Orang

Beribu-ribu orang mengambil bahagian dalam protes terbesar Thailand sejak kudeta 2014 Sabtu lalu selepas pihak berkuasa mengharamkan parti pembangkang.

Demonstrasi di Bangkok dijalankan hari sebelumnya oleh pemimpin Future Forward Parti Thanathorn Juangroongruangkit, menghidupkan kembali kenangan protes jalanan yang telah mengetuk ibukota Thailand secara teratur dalam dua dekad yang lalu.

Walau bagaimanapun, tidak ada tanda-tanda percubaan untuk menghalang demonstrasi terbesar sejak Prayuth mengambil kuasa pada tahun 2014.

“Ini hanya permulaan,” kata Thanathorn kepada orang ramai yang bersorak di kaki lima dan tangga dekat pusat membeli-belah MBK, di tengah-tengah kawasan membeli-belah dan perniagaan Bangkok.

Thanathorn telah muncul sebagai lawan paling kuat kerajaan yang diketuai oleh Jeneral Prayuth (Bekas Penguasa Ketenteraan) sejak pilihan raya pada bulan Mac. Menurut pembangkang, pemilihan telah dimanipulasi untuk menyokong kekuatan tentera.

Sementara itu, panel pilihan raya Thailand telah meminta Mahkamah Perlembagaan untuk membubarkan Future Forward Party (FFP). Panel itu menuduh FFP melanggar undang-undang yang mengatur partai politik, kerana menerima pinjaman satu juta dollar dari Thanathorn.

Bulan lalu, Mahkamah Perlembagaan mendustakan Thanathorn sebagai ahli parlimen untuk memiliki saham dalam sebuah syarikat media apabila tarikh pencalonan pilihan raya didaftarkan. Thanathorn juga menafikan keputusan itu.

Menariknya, antara tindakan besar-besaran pada Sabtu lepas adalah beberapa penunjuk perasaan “baju merah” (penyokong Thaksin Shinawatra) yang bertempur di Bangkok dengan konservatif “kemeja kuning” (pengikut setia keras istana dan tentera).

Sabtu lalu (12/14), Thanathorn juga menandatangani perjanjian dengan 6 parti dalam pakatan pembangkang untuk mendorong perubahan perlembagaan yang dibuat oleh junta.

Thanathor berjaya memenangi sokongan mereka terhadap protes itu.

Antara enam parti adalah Pheu Thai Party, yang mempunyai kaitan dengan Thaksin.

(Reuters / NST)

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply