Analis: Peletakan Jawatan Dr Maszlee Malik Bukanlah Kemerosotan Pencapaian | Malaysia News
Notice: sanitize_url is deprecated since version 2.8.0! Use esc_url_raw() instead. in /home/kulf6423/public_html/malaysiatopnews.com/wp-includes/functions.php on line 4652

Analis: Peletakan Jawatan Dr Maszlee Malik Bukanlah Kemerosotan Pencapaian

Shah Alam, MTN – Penganalisis politik di Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Syed Agil Shekh Alsagoff melihat peletakan jawatan Dr Maszlee Malik sebagai Menteri Pelajaran bukan kerana kejatuhan pencapaian Kementerian Pelajaran.

Ini menurut beliau jika Dr Maszlee telah memperkenalkan banyak perubahan baru dan drastik kepada pembangunan pendidikan, terutama di peringkat sekolah.

Di samping itu, menurutnya, pelajar bukan sahaja lulus dari Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sebagai contoh, mereka juga dijemput untuk memasuki universiti.

“Perkara yang sama berlaku untuk perubahan yang melibatkan kurikulum dan pengkodan data di sekolah dan institusi pendidikan tinggi (IPT),” katanya.

“Sumbangan Dr Maszlee dilihat sebagai pergeseran paradigma baru kepada ‘ketegaran’ sistem pendidikan negara,” katanya.

Beliau juga berkata terdapat masalah seperti menulis Jawi, Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) dan banyak lagi yang telah memberi Maszlee satu tamparan besar.

“Usaha Dr Maszlee untuk menegakkan integriti dan integriti sistem pendidikan negara berdasarkan keadilan pendidikan untuk semua kaum,” katanya.

Syed Agil berkata ketegasan Maszlee dalam membuat keputusan pendidikan telah mengilhami ketidakpuasan di kalangan beberapa aktivis dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

“Ini termasuk Persekutuan Majlis Pengawas Sekolah Cina (Dong Zong) dan antara ahli politik dan beberapa komuniti,” katanya.

Oleh itu, Syed Agil menganggap masalah peletakan jawatan Maszlee untuk diperbaiki dari segi rasional, objektif dan prinsip mengapa pemimpin memutuskan untuk berbuat demikian.

“Semua pihak tidak tergesa-gesa untuk menuduh Dr. Maszlee gagal menangani isu-isu kritikal dalam pendidikan atau pengaruh pihak ketiga yang mendesak para pemimpin untuk berbuat demikian,” katanya.

Sebaliknya, Syed Agil juga tidak menafikan bahawa ia adalah isyarat kepada anggota kabinet lain dari segi memperkukuhkan kerjasama dan komitmen di antara mereka untuk memenuhi misi dan aspirasi visi kerajaan Pakatan Harapan (PH) selain meningkatkan pencapaian masing-masing kementerian mereka.

Facebook Comments