Esok, Kerajaan Melancarkan Program E-Cash Rakyat | Malaysia News

Esok, Kerajaan Melancarkan Program e-Cash Rakyat

Putrajaya, MTN – Kerajaan merancang untuk memberi manfaat kepada rakyatnya dengan melancarkan program e-Cash Rakyat yang akan bermula esok. Program ini merupakan kerjasama tiga operator e-wallet terbesar di Malaysia dengan menyediakan peruntukan dana bernilai RM450 juta.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata bahawa mereka yang berumur 18 tahun dan yang mendapat kurang dari RM100,000 setahun akan menerima RM30 melalui salah satu daripada tiga pengendali e-wallet, Grab, Boost, dan Touch n Go.

“Program e-Cash Rakyat adalah sebahagian daripada langkah-langkah Belanjawan 2020 yang diumumkan oleh Kementerian Kewangan pada 11 Oktober 2019,” katanya.

“Semua penerima boleh memilih salah satu daripada tiga pengendali e-wallet untuk menerima RM30 percuma daripada kerajaan. “RM30 boleh dibelanjakan untuk semua barangan dan perkhidmatan yang ada melalui platform operator terpilih,” katanya.

Guan Eng berkata inisiatif e-Cash telah dibentuk untuk memperluaskan penggunaan pembayaran digital di kalangan pengguna dan peniaga, terutamanya dalam sektor runcit.

Beliau berkata ia juga satu langkah ke arah masyarakat tanpa wang tunai dan penggunaan pembayaran untuk pembelian digital boleh menggalakkan ketelusan dan akauntabiliti.

Guan Eng menambah bahawa ia juga boleh mengurangkan penyalahgunaan, dan pada masa yang sama mengurangkan rasuah.

“Jika anda membayar dalam bentuk digital, semuanya dicatatkan dalam rekod dalam talian atau komputer,” katanya.

Facebook Comments