Warees: Penyelarasan Sijil Halal Global Penting Bagi Pertumbuhan Industri | Malaysia News

Warees: Penyelarasan Sijil Halal Global Penting Bagi Pertumbuhan Industri

Kuala Lumpur, MTN – Warees Halal Limited (WHL atau Warees), sebuah syarikat di bawah Majlis Agama Islam Singapura (MUIS) menyatakan bahawa pertumbuhan pesat industri makanan halal masih menjadi penghalang utama kerana tidak ada rangka kerja pensijilan halal seragam.

Ketua Eksekutif Warees, Dewi Hartaty Suratty berkata situasi akhirnya dapat berdampak pada industri, termasuk mempengaruhi potensi pertumbuhannya.

“Tanpa sistem pensijilan seragam atau harmoni, ia boleh menjejaskan perdagangan halal merentas sempadan dan menghalang pertumbuhan industri makanan halal,” katanya.

Di samping itu, beliau juga mengatakan bahawa cabaran lain termasuk aspek pengesahan di satu negara tidak semestinya diterima di negara lain.

“Untuk memburukkan lagi keadaan, ada beberapa definisi yang berbeza oleh kebanyakan pengeluar sijil mengenai aspek halal,” katanya

Beliau berkata, contohnya, negara-negara seperti Malaysia, Brunei dan Singapura membenarkan amalan ‘mengejutkan’ (kaedah penggambaran elektrik) dalam penyembelihan ayam manakala Arab Saudi mengharamkannya.

Satu lagi contoh penolakan ialah penggunaan cuka wain, katanya.

“Malaysia menganggap produk itu haram jika dilakukan melalui intervensi manusia. Indonesia, sebaliknya, mencetak cuka sebagai halal tanpa mengira sama ada ia dihasilkan secara semulajadi atau melalui proses kejuruteraan.

“Perbezaan sedemikian untuk membuat proses kelulusan yang melibatkan aspek pensijilan halal di peringkat global dan serantau, adalah satu cabaran,” katanya.

Oleh itu, menurut Dewi Hartaty, syarikat-syarikat yang beroperasi dalam industri makanan halal dan bertujuan untuk mengeksport ke pasaran yang berbeza menghadapi cabaran peningkatan kos jika mereka ingin mengekalkan beberapa proses pengeluaran halal atau pensijilan untuk memenuhi piawaian di setiap pasaran import ini.

“Hasilnya, ia menjadi masalah bagi kebanyakan syarikat serta mempengaruhi perdagangan halal,” katanya.

Dalam kes ini, beliau menegaskan bahawa kerjasama dari segi penyelarasan sangat penting untuk mengatasi masalah dan cabaran yang terlibat.

Beliau berpendapat bahawa kekurangan aspek piawaian piawaian pensijilan halal global juga menghalang potensi dan pertumbuhan industri, terutamanya apabila lebih banyak syarikat makanan dan negara bukan Islam meningkatkan pelaburan dan meningkatkan pengetahuan dan kepakaran mereka dalam industri ini.

Malah, pentingnya penyelarasan pensijilan semakin meningkat kerana negara-negara termasuk Indonesia memperkenalkan peraturan baru dan rangka kerja pensijilan dan memperkenalkan teknologi baru seperti roket yang sedang diuji dalam rantaian bekalan makanan halal.

Bagaimanapun, menurut Dewi Hartaty, industri itu menuju ke arah yang benar melalui peluncuran badan-badan seperti Lembaga Halal Antarabangsa (IHAB) dan Forum Akreditasi Halal Antarabangsa (IHAF).

Untuk pembangunan masa depan, beliau berkata agensi itu harus bekerjasama dan bersetuju dengan isu asas seperti batas etanol yang dibenarkan dalam perisa makanan, teknik ujian makmal, dan proses pensijilan untuk mengurangkan halangan kepada perdagangan halal.

“Malah, usaha untuk mengenal pasti pemimpin – sama ada ia melibatkan blok, negara atau badan pensijilan, juga membantu mencetuskan perbincangan berterusan mengenai standardisasi piawaian pensijilan halal di seluruh dunia, yang boleh dicontohkan oleh industri lain,” katanya.

Di Singapura, sebagai contoh, pertumbuhan industri makanan halal tercermin dalam pertumbuhan pensijilan halal di republik itu, katanya.

Perangkaan oleh MUIS menunjukkan bahawa sekitar 4,500 tempat dan 55,000 produk telah menerima pensijilan halal pada tahun 2018, yang dua kali ganda setakat dekad yang lalu.

Beliau berkata pihak-pihak seperti agensi kerajaan, badan-badan perindustrian dan perniagaan juga telah membuat banyak usaha untuk merangsang pertumbuhan dan mengembangkan industri makanan halal.

Ini termasuk membantu Singapura mengadakan hab halal khas yang dijadualkan siap pada tahun 2021 untuk membolehkan lebih banyak pengeluar makanan halal tempatan mengeksport ke pasaran antarabangsa.

Menurutnya, laporan terkini mengenai Ekonomi Islam Antarabangsa 2019/2020 menunjukkan perbelanjaan makanan dan minuman halal dijangka mencapai US $ 1.9 trilion pada 2023.

Di samping itu, nilai pasaran makanan halal global juga dijangka berkembang pada kadar tahunan lebih daripada 11 peratus kepada AS $ 2.6 trilion pada tahun 2023.

Warees akan berada di FHA-Food & Beverage, acara perdagangan makanan dan minuman terbesar di Asia di Ekspo Singapura selama empat hari mulai 31 Mac, 2020.

 

Facebook Comments