Presiden PAS Bertemu Tun M, UMNO: Itu Hak Setiap Parti | Malaysia News

Presiden PAS Bertemu Tun M, UMNO: Itu Hak Setiap Parti

Kuala Lumpur, MTN – Pemimpin Umno mendakwa tidak tahu pertemuan antara Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Naib Presiden UMNO Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata tidak ada pemimpin UMNO yang dimaklumkan tentang mesyuarat itu.

Tetapi menurut beliau jika ia adalah hak Pas untuk berjumpa dengan sesiapa, termasuk Dr Mahathir.

“Itu adalah keputusan dalam partinya, hal ehwal dalaman adalah hak setiap parti, jadi tidak ada persoalan bahawa UMNO tidak terlibat (dalam mesyuarat),” katanya.

“UMNO boleh bertemu dengan sesiapa pun, jadi itulah keputusan UMNO, bukan perkara Pas meninggalkan Umno untuk berjumpa dengan Tun atau mesyuarat,” katanya.

Seperti yang diketahui sebelum ini, Dr. Mahathir sebelum ini mendakwa telah bertemu dengan Abdul Hadi di media selepas gambarnya dikongsi bersama pemimpin PAS baru-baru ini.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata Muafakat Kebangsaan antara UMNO dan PAS adalah perkongsian dua pihak, tetapi banyak yang tersilap menyangka bahawa kedua-duanya telah bergabung.

Oleh kerana itu, beliau berkata, UMNO dan PAS masih bergerak secara persendirian dan keputusan mengenai dalaman parti adalah hak mereka.

“Setakat ini, kerjasama masih dalam peringkat yang kita panggil peradaban. Idea membentuk Parti Front Nasional (BN) belum ada,” katanya.

Facebook Comments