Kebangkitan Coronavirus, Menteri Kesihatan Meminta Rakyat Malaysia Untuk Tidak Pergi Ke China | Malaysia News

Kebangkitan Coronavirus, Menteri Kesihatan meminta rakyat Malaysia untuk tidak pergi ke China

Putrajaya, MTN – Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad merayu kepada rakyat Malaysia untuk menangguhkan perjalanan ke China selepas kejadian coronavirus.

Kes-kes positif coronavirus di Malaysia yang melibatkan tiga warganegara China, Dr. Dzulkefly menasihatkan orang ramai untuk mengambil langkah berjaga-jaga terutamanya bagi pelancong ketika melancong ke China dan selepas pulang ke Malaysia.

“Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda jatuh sakit, mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan seperti demam, batuk atau kesukaran bernafas dalam tempoh 14 hari selepas pulang dari lawatan,” katanya.

Mereka yang melawat doktor untuk rawatan juga perlu diberitahu tentang sejarah perjalanan doktor merawat, katanya.

“Semasa lawatan saya (ke China) saya selalu membawa mulut dan hidung dan bahan pencuci tangan untuk digunakan apabila diperlukan,” katanya.

Dr Dzulkefly juga menasihatkan orang ramai supaya tidak melawat tempat awam dan berinteraksi dengan orang simptomatik semasa lawatan tersebut.

“Elakkan melawat ladang, pasar menjual haiwan hidup, tempat pembiakan, atau menyentuh haiwan apa pun,” katanya.

Selain itu Dr. Dzulkeflu juga berkata semasa lawatan tersebut, elakkan makan produk haiwan mentah atau tidak dimasak dengan baik,

“Mesin terma (di pintu masuk negeri) semuanya berfungsi dan mencukupi. Setakat ini keadaan terkawal, “katanya.

Dr Dzulkefly berkata Malaysia mempunyai dua kali ganda kesediaan dan pemantauan 24 jam selepas pengesahan tiga kes positif jangkitan virus corona pertama negara, dengan pemantauan dan pemeriksaan di semua pintu masuk negara yang kini diperketatkan.

Facebook Comments