E-Wallet Memudahkan Ibu Bapa Memantau Saku Anak | Malaysia News

e-Wallet Memudahkan Ibu Bapa Memantau Saku Anak

e-Wallet Memudahkan Ibu Bapa Memantau Saku Anak

Kuala Terengganu, MTN – Masa penjimatan, selamat dan mudah adalah salah satu faktor yang mendorong orang untuk menggunakan salah satu aplikasi e-Wallet sebagai medium wang.

Seperti yang dilakukan oleh Rohaizi Yusuf, 42, dari Taman Sri Manir, yang memberikan anaknya elaun melalui aplikasi e-Wallet.

Di samping itu, keluarga Rohaizi telah mula beralih dari e-debit ke e-wallet, menjadikannya lebih mudah dan lebih selamat untuk mengesan perbelanjaan harian anak-anak mereka melalui telefon.

“Saya menggalakkan beliau (Nur Faqihah) menggunakan e-wallet kerana kaedah ini lebih selamat dan tidak ada risiko kehilangan wang. “Bagaimanapun, saya mahu melihat di mana wang itu dibelanjakan kerana semua perbelanjaan dicatat di telefon,” katanya.

Rohaizi menambah bahawa penggunaan e-wallet juga sangat bermanfaat untuk banyak keluarga kerana banyak syarikat menawarkan pulangan wang tunai untuk setiap perbelanjaan, seperti stesen minyak yang menawarkan bayaran balik sebanyak RM5 untuk setiap pelanggan yang mengenakan bayaran RM40 ke atas dan kedai penjagaan peribadi yang juga menawarkan pulangan yang baik.

“Saya fikir ia akan menjadi kerugian besar sekiranya kita tidak menggunakan kemudahan yang disediakan untuk meningkatkan kualiti hidup, saya juga berasa tidak baik kerana saya tidak menggunakan aplikasi terdahulu kerana ada lebih banyak pulangan yang saya dapat,” katanya.

Pegawai Awam, Mohd Hasanul Malik Mohd Rauf, 54, dari Kampung Mengabang Tengah, berkata beliau mula menggunakan e-wallet selepas dinasihatkan oleh anaknya, Muhammad Rushdan Faris, yang belajar di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang.

Menurut Mohd Hasanul Malik setiap bulan, beliau akan menambah wang kepada e-Wallet Muhammad Rushdan Faris untuk perbelanjaan hariannya.

“Saya pernah menggunakan transaksi dalam talian untuk menghantar wang, tetapi kali kad debitnya hilang dan dia terpaksa meminjamnya dari seorang kawan untuk berbelanja kerana dia tidak boleh mengambil wang dari mesin pencucian wang automatik (ATM).

“Sejak itu saya telah memilih untuk meletakkan lebih banyak wang ke dalam e-wallet daripada akaun bank kerana di bandar-bandar besar seperti Pulau Pinang penggunaannya meningkat. Banyak restoran, kedai runcit dan lain-lain menyediakan perkhidmatan pembayaran seperti itu,” katanya.

Walau bagaimanapun, Mohd Hasanul Malik berkata antara kelemahan menggunakan e-wallet adalah aspek keselamatan jika telefon hilang dan digunakan oleh orang lain.

Facebook Comments

Leave a Reply