Mhd Shafie: Hanya Lapan Jawatan Kanan Kerajaan Negeri Yang Diisi Orang Semporna | Malaysia News

Mhd Shafie: Hanya Lapan Jawatan Kanan Kerajaan Negeri yang Diisi Orang Semporna

Mhd Shafie: Hanya Lapan Jawatan Kanan Kerajaan Negeri yang Diisi Orang Semporna

Keningau, MTN – Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Afdal berkata hanya lapan daripada 120 jawatan kanan dalam kerajaan negeri dipenuhi oleh orang-orang dari Semporna, manakala selebihnya dari daerah lain.

Di samping itu, Shafie juga berkata sejak kepimpinannya di Sabah, beliau telah memperbaiki sistem pentadbiran dan hanya individu yang memenuhi syarat diberi hak untuk memegang jawatan dan bukan dipilih.

“Kami berada di tahap penjawat awam kita mesti berkompromi terhadap keupayaan mereka walaupun mereka memegang semua jawatan yang dipegang oleh Semporna, atau apa saja pemegang Semporna,” katanya.

“Dari 120 jawatan kanan termasuk DO (pegawai daerah), SS (Setiausaha Negara), Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan dan pegawai kanan untuk setiausaha tetap, Semporna dari 120, hanya lapan, seorang Setiausaha Tetap, bukan semua dari Semporna,” katanya.

Mohd Shafie berkata tuduhan bahawa semua jawatan kanan yang dipenuhi oleh orang Semporna dilantik secara sengaja oleh Barisan Nasional (BN) yang bertujuan menghalang imej kerajaan negeri.

Pada majlis itu, Mohd Shafie mengumumkan bahawa tahun ini 1,800 geran tanah akan diserahkan kepada penduduk Keningau.

Beliau berkata memberi geran tanah kepada penduduk kampung turut melibatkan semua daerah di pedalaman seperti Nabawan, Pensiangan dan Tenom.

“Pemberian tanah diberikan kepada rakyat kerana kami percaya rakyat memerlukan tanah sehingga mereka dapat hidup.

“Saya tidak mahu menjual tanah, membangun tanah, membangun tanah untuk anak-anak tuan mereka supaya masa depan mereka menjadi lebih baik,” kata Mohd Shafie.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply