16 Pesakit Coronavirus Positif, Wan Azizah: 12 Rakyat Cina Positif | Malaysia News

16 Pesakit Coronavirus Positif, Wan Azizah: 12 Rakyat Cina Positif

16 Pesakit Coronavirus Positif, Wan Azizah: 12 Rakyat Cina Positif

16 Wabak Coronavirus Positif, Wan Azizah: 12 Warga Cina Positif

Putrajaya, MTN – Sebanyak 16 kes jangkitan coronavirus novel 2019 (2019-nCoV) di Malaysia telah mengalami peningkatan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata kes wabak koronavirus melibatkan pelancong China berusia 67 tahun.

Beliau berkata, berdasarkan hubungan yang rapat dengan kes ini, mangsa telah diperintahkan untuk pergi ke mana-mana dan menjalani Pemeriksaan dan Pemantauan Komando.

“Pengesanan dan pengesahan ujian 2019-nCoV telah dijalankan dan dilaporkan positif pada 7 Februari. Dia kini dirawat di bilik pengasingan di Hospital Kuala Lumpur dan dalam keadaan stabil, “katanya.

Di samping itu, Wan Azizah juga berkata dengan penambahan kes baru, jumlah terkumpul positif jangkitan 2019-nCoV yang dilaporkan setakat ini melibatkan empat penduduk tempatan dan 12 kes Cina.

Beliau juga berkata bahawa kes keempat, sementara menunggu keputusan ujian ketiga selepas ujian pertama dan kedua, adalah negatif.

“Untuk maklumat anda, kes ini telah menerima rawatan dengan ubat-ubatan antiretroviral. “Ubat antiretroviral adalah ubat yang digunakan untuk merawat pesakit yang dijangkiti virus imunisasi manusia (HIV),” katanya.

“Kes keempat mempunyai jangkitan pneumonia dan hospital telah memulakan rawatan ubat antiretroviral. Kes-kes yang dijumpai secara positif terhadap dadah selepas dua sampel klinikal diambil secara berturut-turut dan keputusan ujian replikasi jangkitan 2019-nCoV dilaporkan negatif. Dia akan dibenarkan kembali selepas keputusan ujian ketiga diperolehi dalam masa terdekat, “katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply