Bebaskan Riza Aziz, Lapan Bekas Presiden Badan Penguam Kritik Keputusan Mahkamah | Malaysia News

Bebaskan Riza Aziz, Lapan Bekas Presiden Badan Penguam Kritik Keputusan Mahkamah

Bebaskan Riza Aziz, Lapan Bekas Presiden Badan Penguam Kritik Keputusan Mahkamah

Kuala Lumpur, MTN – Lapan bekas presiden Badan Peguam Malaysia mengkritik keputusan mahkamah melepas tanpa membebaskan (DNAA) Riza Aziz daripada pertuduhan pengubahan wang haram.

Mereka menyifatkan keputusan itu sebagai “membingungkan”.

“Maklumat yang ada setakat ini memberikan gambaran tidak terdapat alasan yang kukuh untuk menarik balik pendakwaan dan tidak meneruskan pendakwaan,” kata mereka.

Kenyataan bersama itu ditandatangani oleh Zainur Zakaria, Kuthubul Zaman, Yeo Yang Poh, Ambiga Sreenevasan, Ragunath Kesavan, Lim Chee Wee, Christopher Leong dan Steven Thiru.

Mereka berkata persetujuan itu menggambarkan seseorang tertuduh boleh lepas jika sedia membayar balik sebahagian daripada perolehan yang diperoleh secara tidak sah.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 14 Mei lalu melepaskan anak tiri bekas perdana menteri Najib Razak itu daripada lima pertuduhan pengubahan wang haram bernilai AS$248 juta (RM1.25 bilion) yang dikaitkan dengan dana 1MDB.

Hakim Azman Ahmad membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan dan tertuduh mencapai persetujuan untuk DNAA susulan beberapa representasi difailkan tertuduh terhadap pertuduhan dihadapinya.

Keputusan itu bergantung kepada pematuhannya terhadap persetujuan untuk memulangkan jutaan ringgit wang kerajaan yang didakwa berkaitan dengan lima pertuduhan terhadapnya.[mk]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply