Isu-isu Kerajaan Perintah Gaji Minimum Berkuatkuasa 1 Februari | Malaysia News

Isu-isu Kerajaan Perintah Gaji Minimum Berkuatkuasa 1 Februari

Kuala Lumpur, MTN – Sehingga 1 Februari, Kerajaan terpaksa mengenakan perintah gaji minimum. Menurut kerajaan, jika perintah itu menetapkan gaji minimum baru untuk majlis bandar dan perbandaran sebanyak RM1,200 atau RM5.77 sejam.

Bagi kawasan selain daripada Majlis Bandaraya dan Majlis Bandaraya, tambang adalah RM1,100 atau RM5.29 sejam.

“Perintah ini tidak terpakai bagi perkhidmatan domestik sebagaimana ditakrifkan dalam perenggan 2 (1) Undang-undang Buruh 1955, perenggan 2 (1) Ordinan Buruh Sabah (seksyen 67) dan perenggan 2 (1) Ordinan Buruh Sarawak (pasal 76) “menurut siaran berita.

Dalam perintah ini, ‘tempat kerja’ mempunyai erti yang diberikan kepadanya dalam perenggan 2 (1) Undang-undang Buruh 1955, perenggan 2 (1) Ordinan Buruh Sabah dan perenggan 2 (1) Ordinan Buruh Sarawak, “katanya.

Sebelum ini, kerajaan telah memutuskan untuk menaikkan upah minimum kepada RM1,200 sebulan di bandar-bandar utama di bawah pentadbiran 57 bandar dan majlis perbandaran, manakala upah minimum akan kekal pada RM1,100 sebulan di kawasan selain kawasan bandar yang besar.

Kenyataan itu menyusul pembentangan Belanjawan 2020 dan keputusan Kabinet pada 6 Disember berhubung permohonan gaji minimum RM1,200 sebulan di kawasan bandar utama.

Beberapa kesatuan termasuk Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) sebelum ini menuntut bahawa kerajaan menaikkan upah minimum kerana kenaikan kos sara hidup semasa.

Facebook Comments