Kerajaan Perlu Berhati-hati Dengan Ancaman Dan Bahaya Ideologi Komunis Sejati | Malaysia News

Kerajaan Perlu Berhati-hati dengan Ancaman dan Bahaya Ideologi Komunis Sejati

Kuala Lumpur, MTN – Kerajaan dan Rakyat Malaysia perlu sedar bahawa ancaman kepada ideologi dan pemahaman komunis adalah masalah yang sangat serius dan memerlukan perhatian khusus.

Menjawab ini, bekas pengarah Jabatan Penyiasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan, berkata pada masa ini kerajaan negeri mesti mengambil tindakan tegas untuk memastikan bahawa ideologi komunisme tidak berkembang di negara ini.

“Kami mahu membuat orang ramai dan kerajaan sedar bahawa ancaman komunis bukan jenaka kerana mereka telah merancang masalah ini untuk masa yang lama,” katanya kepada pemberita yang dipetik Harian Sinar , yang ditulis Rabu (25/12).

Mengikut beliau, tindakan mengembalikan abu Pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng dilihat sebagai percubaan untuk menegakkan ideologi komunisme walaupun organisasi itu telah diharamkan di negara ini.

Sementara itu, naib presiden Persatuan Pesara Polis Malaysia (Respa) Datuk Wong Pui Lam berkata ideologi komunis tidak boleh diterima di negara ini.

Menurut beliau, banyak perkara yang berlaku sekarang dipercayai cara yang halus bagi pihak-pihak tertentu untuk menyebarkan komunisme.

“Kita tidak patut membiarkan CPM menyebarkan ideologinya. Walaupun CPM telah diharamkan, terdapat unsur-unsur pro-komunis yang cuba mengedarkannya.

“Bagaimanapun, kerajaan mesti bertindak,” katanya.

Mengikutnya, jika ideologi komunisme ini tidak ditindas, ia akan melemahkan untuk melemahkan Perlembagaan.

Facebook Comments